Press "Enter" to skip to content

Debatt: – Regjeringens politikk er slem

Last updated on 4. november 2019

Nesten 20.000 mennesker ble rammet av nytt lovverk i 2018 alene. Over 10.000 ble kastet ut av AAP-løpet sitt uten å være ferdig avklart opp mot arbeid eller en uføretrygd.

Det er noe Heidi N. Lunde ikke forstår eller får med seg. Det er ikke sykdommen i seg selv som gir en AAP, det er den nedsatte arbeidsevnen. Med andre ord, det er hva sykdommen eller skaden gjør med din arbeidsevne som er avgjørende for om du fyller vilkårene for en AAP. 

Av Elisabeth Thoresen, leder av AAP-aksjonen 

Alle som fyller vilkårene for en AAP har en alvorlig sykdom eller skade. Det er hva sykdommen eller skaden gjør med din arbeidsevne, som er avgjørende for om du fyller vilkårene for en AAP.

Å gå ut i media og skrive at unge uten alvorlig sykdom får AAP, blir derfor så feil. Dette kan også oppfattes som et angrep på Nav-ansatte, som da innvilger AAP til unge under 25 år, som ikke har en nedsatt arbeidsevne på minst 50 prosent til ethvert yrke, eller som ikke fyller vilkårene for en AAP.

Inngangsvilkårene er blitt strammet inn, og nav selv anslår at flere tusen som tidligere ville fått AAP, nå ikke får. 

Heidi N. Lunde støtter seg også til en rapport fra 2015. Det er som hun glemmer at det kom en innstramming og nytt lovverk i hele AAP ordningen i 2018. Inngangsvilkårene er blitt strammet inn, og Nav selv anslår at flere tusen som tidligere ville fått AAP, nå ikke får.

Heidi N. Lunde skriver; 

“Regjeringen får nå kritikk om at endringene i AAP nettopp fører til at flere går over på sosialhjelp, til tross for at noen av Norges fremste arbeidslivsforskere anbefaler nettopp dette, forutsatt god oppfølging.”

Om denne uttalelsen, slik den her står og kommer fram, er rett framstilt, skulle jeg likt å snakke med disse arbeidslivsforskerne.

Hvilke arbeidslivsforskere kan mene at syke mennesker med en nedsatt arbeidsevne, blir friskere og kommer fortere ut i arbeid, eller blir fortere ferdig avklart ved å motta økonomisk sosialhjelp?

Og hva får disse arbeidslivsforskerne og Heidi N. Lunde til å tro at noen vil få bedre oppfølging på økonomisk sosialhjelp?

Om du er over eller under 25 år spiller her ingen rolle. Dette må være feiltolkning av en rapport og tatt helt ut av sin sammenheng at kronisk syke skal motta økonomisk sosialhjelp. Om ikke, så er min påstand at disse arbeidslivsforskerne ikke har noe greie på hva som fremmer god helse, læring og utvikling.

De grunnleggende behov må ligge der, som husrom, varme, mat, drikke, trygghet, anerkjennelse osv (Maslow). Dette er behov som ikke vil bli tilfredsstilt om du er mottaker av økonomisk sosialhjelp. Om Heidi N. Lunde mener det, så mangler hun veldig kunnskap og innsikt om NAV som system med sine lover, rundskriv og arbeidsrutiner. 

En annen faktor er også at NAV selv har ikke noen klare arbeidsrutiner for hvem som skal følge opp kronisk syke som har mottatt AAP, og gått over på økonomisk sosialhjelp eller privat forsørging. Arbeids og velferdsdirektoratet skriver selv at det er opp til hvert enkelt NAV-kontor å avgjøre dette, om det er statlig eller kommunalt nav som skal følge videre opp. Vi i AAP-aksjonen opplever at oppfølging her stort sett svikter helt. Det er svært dårlig oppfølging i hele karenstiden for de som mottar økonomisk sosialhjelp eller blir privat forsørget, noe nav nå selv også innrømmer. 

En annen ting er at sykdom/skade hører inn under folketrygdloven, ikke lov om sosiale tjenester. Syke mennesker med en nedsatt arbeidsevne skal motta en ytelse etter folketrygdloven og formålet her må følges. 

Vår sittende regjering har rasert vår felles forsikring, landes grunnmur, vår folketrygd. Nå må de stoppe. Det å skrive at dette ikke er usosiale kutt blir så feil, det er som hele regjeringen har gått helt av hengslene i AAP-kutt. Den AAP-krisen vi har i Norge i dag er en nasjonal katastrofe. Opp mot 20.000 mennesker ble rammet av nytt lovverk i 2018 alene. Over 10.000 mennesker ble hevet ut av AAP løpet sitt uten å være ferdig avklart opp mot arbeid eller en uføretrygd. NAV innrømmer at de klarer ikke å følge opp AAP-mottakere slik de skal.

Nå vil regjeringen med sitt statsbudsjett frata unge under 25 år 60.000 kr i året. Syke unge under 25 år skal klare seg på ca 9000 kr i måneden. Dette vil i praksis si at alvorlig syke unge, må søke supplerende økonomisk sosialhjelp hver måned, og bostøtte. 

Heidi N. Lunde må begynne å lytte til de som har kunnskap om dagens situasjon. Hun kan glemme alt av rapporter som er utarbeidet før 2018, disse er nok ikke lengre noe å stole på. Lovverket i folketrygdlovens kapittel 11 er endret, med katastrofale konsekvenser for den enkelte og deres familier. 

Regjeringens politikk er slem, og den rammer de mest sårbare i vårt samfunn. 

Også publisert i Dagbladet

More from MeningerMore posts in Meninger »