Trykk “Enter” for å komme videre

Facebook-gruppe trakasserer syke og uføre

Last updated on 2. februar 2023

«Navere ligger der på sofaen å gaper som små måkunger med store blodige munner «skal ha, skal ha» mens de hyler i kor om hvor fælt staten behandler dem, så normale mennesker må holde seg for ørene av all skrikingen og løpe derfra for å beskytte seg mot all dritten som spruter fra de trygda måkeungene.»

Innlegg som dette kan man finne på en norsk facebook-gruppe. Gruppa inneholder en rekke grove og stigmatiserende karakteristikker av syke og trygdede.

«DET TAR PÅ PSYKEN Å LYVE»

«Uføre lever i snitt kortere enn arbeidsføre, fordi det tar på psyken å lyve for lege, nav og omgangskrets i flere år», skrives det i et annet anonymt innlegg godkjent av administratorene.

Gruppa inneholder en rekke lignende ytringer som sier at folk lyver på seg sykdom og tusker til seg trygd. De stygge innleggene oppfattes som en del av gruppas formål ettersom flere av dem er ført i pennen av en av gruppas administratorer. I det siste har kampanjen vært ført gjennom anonyme innlegg.

«CIABATTAPRISENE HAR SKUTT I VÆRET»

««Vi fortjener mer fordi vi er syke! Det skal ikke lønne seg å være frisk!» hyler de mens de tørker seg bak med sydenkatalogen, for syden har de alltid litt ekstra energi til. «Ciabattaprisene på kafé har skutt i været, mer trygd NÅ! Jeg er så syk at jeg kun orker dra på fest, kafé, syden, ri hver dag, kjøre bil, stå opp kl 11, spille hele natten! Selvsagt skal en servitør tjene mindre enn meg, jeg er jo syk! gjaller det fra de kråkelignende stemmene full av slim og røykhoste. Fy faen sier jeg bare.»

Slik omtales syke og uføre som står fram i fattigdomsdebatten for å vise fram sin armod og fortvilelse, og som argumenterer for nødvendigheten av å bringe ytelsene opp på et nivå som gjør det mulig å leve verdige liv.

IKKE ALLE ER VERDIGE TRENGENDE

Gruppa har et tusentalls medlemmer, og var egentlig tenkt som en gruppe hvor folk som ikke får pengene til å strekke til kunne be om gaver og lån fra andre. Ikke alle er tydeligvis verdige trengende. En av administratorene kommenterer det store antallet kvinner som ber om hjelp i gruppa slik:

«Det er mange uførepar. Kan tyde på at felles interesser som sofarulling, tobakksrøyking, legebesøk, sove lenge, spille på natta, kafébesøk, ufør omgangskrets, tv-titting og generelt enkle liv kan føre til romantikk.
Ser den, for tror ikke oppegående folk i jobb synes det er noe særlig å forholde seg til en partner som bare ligger hjemme under et pledd uten å gjøre noe hele dagen, som er mer en utgiftspost enn en støtte og hjelp.»

NAVNGITTE PERSONER HENGES UT

Det stopper imidlertid ikke der. AAP-aksjonen sitter på dokumentasjon som viser at gruppa har publisert ikke anonymiserte skjermdumper fra andre grupper hvor uføretrygdede og syke ber om råd om hva slags rettigheter de har, særlig om fribeløpet. Dette må være suspekt, er påstanden. Navngitte personer henges dermed ut, helt ubegrunnet, som mulige trygdesvindlere.

En av flere som trekkes fram på denne måten er uføretrygdede Laila. Hun forsøker å hjelpe til litt på et dagsenter i kommunen, så langt helsa holder. Hun spurte i en gruppe hvor mye trygden ville bli redusert hvis hun jobbet 5-8 tusen kroner over fribeløpet. Det var nok til å bli hengt ut som juksemaker med navn og bilde.

— DETTE ER MENNESKEFORAKT

— Jeg trodde jeg hadde sett det meste når det gjelder stygge holdninger til syke og uføre, men dette overgår virkelig alt. Vi har en del ugreie holdninger i samfunnet vårt, på mange nivåer, men dette er virkelig lavmål, sier leder i AAP-aksjonen Elisabeth Thoresen.

Hun er sjokkert over hva noen kan får seg til å si om andre mennesker.
— Jeg mener at det som formidles i denne gruppa, av administratorer eller med administratorenes velsignelse, rett og slett er hat og menneskeforakt. Det er et mysterium at folk får lov til å holde på slik, i det offentlige rom, bak et slør av anonymitet, uten at noen setter ned foten, sier hun.

— Men kan ikke dette være humor og ironi?
— Nei, dette er lysår unna humor. Det er bare nedrig og nedsettende trakassering av andre mennesker. Det er også kunnskapsløst. Det ligger ufyselige holdninger bak dette som jeg ikke forstår at noen kan forsvare. Denne gjengen bør skamme seg, sier hun opprørt.

Oppdatering 02.02.2023 kl 15:40:

Les også i TV 2: Hetses grovt i Facebook-gruppe: – Lysår unna humor

Saken dreier seg om gruppa «Del din seriøse spleis og lån av penger». Såvidt AAP-aksjonen erfarer tar gruppa for tiden ikke inn nye medlemmer. De som forsøker å melde seg inn i dag blir møtt med en melding som sier at gruppa har publisert innlegg som bryter med standardene til Facebook.

Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »