Trykk “Enter” for å komme videre

Min historie: – Dette er galskap satt i system!

Jeg har selv jobbet som veileder i en attføringsbedrift, med ansvar for arbeidsrettede tiltak og avklaring. Nå seks år etter at jeg sluttet, er jeg selv svært syk og på ett avklaringstiltak i samme attføringsbedrift som jeg tidligere jobbet i. Jeg ser en stor endring i krav fra NAV til «dokumentasjon» av manglende arbeidsevne på disse årene.

Vi jobbet tidligere med å samle info om helseutfordringer og funksjonsnivå, med å kartlegge interesser, utdanning og muligheter for jobb. I bestillingen fra NAV lå det info om deltakers utfordringer og helse og vi ga alle god tid til å utdype om de hadde behov for det. Nå mottar veileder ingen bakgrunnsinfo annet enn bestilling fra NAV om hva målet er.

Da fremstår jeg som vanskelig

Jeg mottok en mail med ett ferdig oppsatt standard opplegg og datoer for gjennomføring. Det gjør at jeg har måtte forklare, forsvare og argumentere for og mot alle standard opplegg som attføringsbedriften tilbyr og da fremstår jeg som vanskelig.

Det å ikke bli trodd er noe av det tøffeste ved å være syk. Dokumentasjonen min er krystallklar, diagnoser, funksjonsnivå, utredning, behandling, forventet bedring neste 10 år – det eneste som gjenstår er kravet om å ha gjennomført et avklaringstiltak, før det kan søkes om uføretrygd.

Samle inn handlevogner

Jeg har nå vært på SIA (strukturert individuell arbeidsavklaring), ga alt jeg klarte og ble liggende med store smerter i tre dager. Er så vidt på bena igjen og denne uken kan jeg velge mellom å skru IKEA-møbler, hente papp i alle butikker på ett valgt kjøpesenter eller å samle inn handlevogner på samme kjøpesenter. I følge veileder er målet å kartlegge sosial kompetanse, utholdenhet og konsentrasjon.

Jeg vet dette vil medføre nye dager i sengen med økte muskel og nervesmerter og jeg gruer meg! Har blant annet alvorlig myalgi, hypersensitivering av nervesystemet og tillegg kompleks PTSD (fysisk og psykisk påvirkes gjensidig av hverandre). Jeg er for syk til å prøves ut i ordinært arbeid innenfor interesse og kompetanseområde og da er dette standard for alle uansett utfordring.

Nav kjøper tiltak uten å vite hva det innebærer

Et avklaringstiltak skal avklare veien videre. Hvis ufør skal innvilges, hvor stor skal uføregraden være? Hvis det restarbeidsevne, er det behov for bistand til å skaffe (ny) jobb? Er det behov for kompetanseheving (utdanning) for å skaffe jobb? osv. For mange av oss er dette allerede avklart. Jeg har hundre prosent nedsatt funksjonsnivå til ett hvert arbeid.

Nav aksepterer ikke, godtar ikke eller tviler på uttalelser fra lege og spesialist, og må få inn en tredjepart for å sjekke om det stemmer. De kjøper tiltak uten å vite hva det innebærer.

Gjør meg sengeliggende

Jeg presses til å gjøre oppgaver som vil gjøre meg sengeliggende og ute av stand til å fungere i hverdagen – i lang tid.

Hele NAV – attføring systemet må få en gjennomgang. Nav er så styrt av arbeidslinjen at de bruker millioner på tiltak som ikke fører bruker nærmere jobb.

De har mistillit til leger og spesialister, men tillit til avklaring av funksjonsnivå opp i mot arbeid ved å teste om vi kan samle papp eller bygge IKEA-møbler uavhengig av utdanning, jobb erfaring og sykdom.

Jeg lurer på om begrenset mestring av disse oppgavene er overførbar mot ordinært arbeid og ikke bare VTA.

Dette er galskap satt i system!

Foto: Illustrasjonsfoto

«Min historie» er en serie artikler på AAP-aksjonen hvor syke forteller sine egne opplevelser om møtet med velferdsordningene og NAV. Har du en historie du vil fortelle? Klikk på chat-linken nedenfor og send oss en melding!

Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »