Trykk “Enter” for å komme videre

Et pensjonssystem som er umulig å forstå

På mandag deltok AAP-aksjonen på pensjonsseminar i regi av Pensjon for Alle. Seminaret var utrolig lærerikt og ga oss i AAP-aksjonen en solid innføring i hvordan pensjonsforliket vil påvirke oss. Pensjon angår alle, enten du har fast arbeid i privat eller offentlig sektor, er arbeidsledig, har arbeidsavklaringspenger eller er på uføretrygd.

Av Gro Maren Skjæveland, AAP-aksjonen 

Det som skremmer mest her er hvordan pensjonssystemet våre politikere har gått inn for, nærmest er umulig å forstå for den enkelte kvinne/mann i gata. Selv etter en hel dag med grundig gjennomgang av pensjonsbegreper og hvordan dette vil slå ut for ulike aldersgrupper, har vi mye som fremdeles er uavklart.

Må yte over evne 

Garantipensjon, levealdersjustering og arbeidslinja er sentrale begrep i pensjonsforliket. Garantipensjonen erstatter minstepensjon og skal ned til 227 000,- fra dagens  minstepensjon på 257 000,-.

Levealdersjustering er myndighetenes anslag for hvor gammel du og alle de andre som er av samme årskull som deg skal leve. Her teller det ikke positivt for deg om myndighetene legger på noen år i sitt anslag. Tvert om vil flere år som pensjonist medføre lavere pensjon pr år fra folketrygden.

Arbeidslinja er ideologien om at det skal lønne seg å jobbe. De av oss som lever en hverdag med sykdom og skader har fått kjenne på kroppen hvilke konsekvenser arbeidslinja har fått.

Saken fortsetter under bildet –  og flere bilder fra møtet nederst i saken.

 

Aksjonsleder i AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen, under møtet om fremtidens pensjonsordning denne uken.  AAP-aksjonen “fridde” til Pensjon for Alle, og ba dem om å ikke glemme AAP-aksjonens arbeid og også bruke organisasjonen i sitt videre arbeid. Foto: AAP-aksjonen

Fra arbeiderbevegelsens spede begynnelse var mantraet at en skulle yte etter evne og få etter behov. Vi er mange som har kjent at det å yte etter evne har fått større plass i velferdsstaten. Mange møter forventninger om å yte over evne i arbeidslinjas ideologi – og for mange har dette resultert i økt sykdomsbelastning.

Noen har også måtte bøte med livet.

En rettferdig pensjonsordning for arbeidsføre mennesker ville basert seg på at to personer som jobber i 40 år, med lik lønn, skulle gått ut med lik alderspensjon.  Dessverre er det ikke tilfellet. Den som valgte yrkesfag og trådte inn i arbeidslivet som 18 åring kommer adskillig dårligere ut av det enn den som entret arbeidslivet som 27 åring.

AFP er rasert

Økning i aldersgrensene for når den enkelte kan gå av med pensjon innebærer at de som ikke har tjent nok til å få gå av, må vente lenger for å få minstepensjon. Økning av den nedre aldersgrensa betyr at stadig flere ikke vil klare å nå grensa. De får hverken  AFP eller slitertillegget. Forslaget vil ifølge stortingsmeldinga føre til 75 000 flere uføre i 2060. 

Kort fortalt har pensjonsforliket rasert AFP.

– Vi forventes å stå lenger i arbeid.

– Vi forventes å ta ansvar for egen pensjon. 

– Vi forventes å planlegge alderdommen.

Vi går inn i en tid hvor det er hver mann/kvinne for seg selv. Vi blir skremt og redde. Den retningen vårt samfunn går i gir ikke rom for et kollektivt ansvar. Vi er alle født med ulike kort på hånden – noen stiller bedre enn andre. Men den karusellen vi som samfunn beveger oss inn i nå, vil ikke sikre at alle skal ha rett til å leve verdige liv.

Av de som i dag har uføretrygd ser det ut til at det store flertallet vil ende opp med en alderspensjon under EU’s fattigdomsgrense. Og det er skremmende å se at svarene vi får når vi stiller spørsmål rundt utfallet av pensjonsforliket for uføre ikke samsvarer. Dette forteller oss at politikerne ikke har skjønt selv hva de har gått inn for i pensjonsforliket.

Dette var et meget bra seminar for oss i AAP aksjonen. Om det er en ting som skal fremheves som positivt, så var det vissheten om at vi stilte på hjemmebane i denne forsamlingen. Pensjon for Alle og AAP-aksjonen jobber mot det samme målet – som er å styrke vår felles folketrygd.

 

Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »