Trykk “Enter” for å komme videre

Da er bunaden min solgt

Mitt største og stolteste arvestykke, så sirlig og usedvanlig vakkert brodert og sydd av min kjæreste mor, i månedsvis før konfirmasjonen min. Ikke visste vi den gang, på den store dagen, at livet skulle ta en så dramatisk vending etter mange år med studier og et solid arbeidsliv. Lite visste vi også om hvordan regelverk og politikk skulle virke inn fra den dagen jeg måtte gå til NAV og Folketrygden for å sikre livsopphold videre når sykdom rammet.

(Skribenten er anonym, men AAP-aksjonen kjenner vedkommendes identitet).

Karensåret ødela alt

En naiv overtro på den norske velferdsstaten. Som også strakk seg inn i helsevesenet, med usedvanlig lange køer og utmattende ventetid, og videre tildelte behandlingspakker som varte så altfor kort.

Det har vært en lang reise, over altfor mange år og med mange øyeåpnere på veien mot det som skulle bli en 100 prosent uføretrygd.

På denne veien skulle det vise seg at karensåret ble den enorme og utløsende faktoren som tok vekk all mulighet til videre arbeid. Å møte denne murveggen var både uventet og et nådestøt.

Jeg fikk forklart av Solberg-regjeringen at å miste all inntekt skulle få meg tilbake i arbeid. Et insentiv til å bli frisk fra en dag til den neste. For min del ble det totalt motsatt.

Jeg sluttet å spise – inkassokravene haglet ned i postkassen

Sykdommen fikk bensin til bålet. Jeg brant inne i egen kropp. Og min psykiske tilstand ble sort som kull. Livet raste sammen til aske.

(Teksten fortsetter under bildet)

Foto: Privat
Alle egne midler ble brukt før jeg krabbet meg til NAV med hjelp for å få sosialstønad. En såkalt midlertidig bistand som skulle vare i et år. Det skulle ta 15 måneder. Denne stønaden var ikke nok til å dekke i nærheten av alle regninger. Jeg sluttet å spise. Inkassokravene haglet ned i postkassen min. Jeg sluttet å gå ut.

Karensåret er over nå. Men den sitter fortsatt i hele kroppen og i hele livssituasjonen min.

Min tid med vår felles naive tro på Norge som verdens beste land er forbi

Bunaden er solgt. Til en altfor lav pris for kjøper, men til en altfor høy pris for meg. Kanskje like greit, da jeg ikke lenger er med på å heise flagget til topps på nasjonaldagen. Min tid med vår felles naive tro på Norge som verdens beste land er forbi.
Måtte alle i landet få tryggheten tilbake!
Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »