Trykk “Enter” for å komme videre

AAP-aksjonen skuffet over nytt lovforslag

Last updated on 6. mars 2022

Karensåret for arbeidsavklaringspenger forsvinner, og det er veldig positivt. Ut over dette blir det i stor grad videreføring av Solberg-regjeringens AAP-politikk dersom departementet får det som de vil. Det viser lovutkastet om endringer i folketrygdloven som har vært ute til høring, og som avsluttes i dag fredag. Departementet vil beholde dagens makstid for AAP på tre år, og vil ha det de kaller «et nytt framoverskuende og arbeidsrettet unntak fra regelen om tre års maksimal varighet for stønadsperioden for arbeidsavklaringspenger», som det heter i departementets forslag.

Den nye unntaksregelen blir imidlertid veldig smal og vil bare gi inntil to års ekstra AAP dersom medlemmet deltar på et opplæringstiltak, eller dersom den syke etter en ny arbeidsevnevurdering anses å være nær ved å bli satt i stand til å søke arbeid eller gjennomføre utdanning. Forlengelsesadgangen er ment å komme i tillegg til den veldig begrensede adgangen som allerede ligger i loven.

— Det er for dårlig. Slik vi ser det ligger departementets lovutkast langt unna løftene fra Støreregjeringen i Hurdalserklæringen, hvor de lovet at personer som mottar AAP skal få forlengelse av ordningen dersom de ikke er ferdig avklart fra NAV eller helsevesenet. Dette følger ikke regjeringen opp i praksis i dette lovutkastet. Den nye forlengelsesadgangen vil omfatte bare de som er på vei inn i jobb, og hvor jobben er rett rundt hjørnet. Det betyr at de nye reglene ikke vil fange opp syke som er uavklart etter tre år på AAP fordi NAV eller helsevesenet svikter i behandling og avklaring, eller fordi sykdommen er av en slik karakter av AAP-løpet trekker ut, altså forhold utenfor den sykes kontroll, sier Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen.

Hun tror mange vil være henvist til å måtte søke AAP på nytt utenfor forlengelsesreglene når de har nådd makstid, og det er det åpning for. Departementet legger imidlertid opp til at det her blant annet skal legges vekt på om den syke har gitt et tilstrekkelig bidrag til egen avklaring tidligere i avklaringsløpet. I forarbeidene tas det ikke høyde for at det ofte kan være helseutfordringene i seg selv som har hindret et slikt aktivt bidrag til egen avklaring, eller at manglende avklaring skyldes NAVs egne forsømmelser, og det fremstår som et stort problem.

— Er du skuffet?

— Ja, det er jeg. Det er ikke nok å endre retorikken. Regjeringen må også endre politikken. Vi er også for raskest mulig avklaring, og da må både helsevesenet og NAV styrkes og gjøres i stand til dette. All erfaring viser likevel at i mange tilfeller er det nødvendig med mer tid, og her vil svært mange syke mennesker falle utenfor og stå uten inntektssikring når makstiden er slutt. Her vil vi ende opp med nye vonde og tragiske historier i avisene om syke mennesker som kommer til kort i NAV-systemet fordi rettighetene i lovverket ikke er gode nok, sier hun.

Regjeringen får skryt av AAP-aksjonen i sitt høringssvar til lovendringene fordi karensåret foreslås fjernet, men aksjonen skriver at den lovfestede forlengelsesadgangen for AAP ut over makstid ikke i tilstrekkelig grad fanger opp sykes behov for en trygg inntektssikring fra folketrygden fram til de er endelig avklart av helsevesenet og NAV, verken etter gammelt eller nytt lovverk. Dette gjelder særlig i de tilfellene der sykdommens art og kompleksitet, ventetider i helsevesenet og mangelfull oppfølging fra NAV forlenger avklaringen.

AAP-aksjonen er veldig tydelig på at de ikke støtter departementets forslag om å beholde lovens makstid for arbeidsavklaringspenger, som Solbergregjeringen med knapt flertall kortet ned fra fire til tre år, en endring som Ap den gang var imot. Makstiden bør settes tilbake til fire år, slik det var tidligere, i tillegg til forlengelse ved behov, mener aksjonen.

— Hva skjer nå?

— Dette er jo en mindretallsregjering, og jeg ser ikke for meg at de øvrige partiene på rødgrønn side kan la dette passere. Vi må i hvert fall få på plass inntil fire års makstid og en mulighet for forlengelse som også gir de som er syke en trygg økonomi mens de er under avklaring, ikke bare de som har en så god helse at jobben er rett rundt hjørnet. Det er ingen som kommer i jobb eller blir frisk av fattigdom og fortvilelse, sier Elisabeth Thoresen.

Les mer: AAP-aksjonens høringssvar til lovendringene

Les mer: Departementets høringsportal

Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »