Trykk “Enter” for å komme videre

Lægreid-saken: Angrep er ikke alltid det beste forsvar

Last updated on 9. mai 2021

I januar 2021 skrev AAP-aksjonen at advokat Olav Lægreid har fått advarsel av Tilsynsrådet for advokatvirsomhet for kritikkverdige forhold, og at han har tapt en salærtvist med en klient som tidligere er omtalt i Dagbladet. I artikkelen offentliggjorde AAP-aksjonen vedtakene i sakene, både fra Tilsynsrådet og Advokatforeningens disiplinærutvalg for Oslo krets. Det likte den høyprofilerte advokaten dårlig.

Olav Lægreids advokat hevder i et brev til AAP-aksjonen at foreningen kan ha pådratt seg erstatningsansvar for å ha skrevet om Lægreids disputter. Det avviser AAP-aksjonen, som mener at foreningen er i sin fulle rett til å publisere offentlige dokumenter og til å omtale kritikkverdige sider ved advokatens virksomhet slik aksjonen har gjort. Årsaken til at slike kontrollordninger er transparente, er nettopp fordi allmennheten skal kunne gjøre seg kjent med dem. AAP-aksjonen mener det ville vært en forsømmelse mot syke og uføre å ikke bringe disse opplysningene videre.

Les mer: Advokat Olav Lægreid fikk advarsel av Tilsynsrådet

— Uføre er mentalt degenererte

AAP-aksjonens artikkel ble opptakten til en regelrett kampanje fra Olav Lægreid og hans advokatfirma. Han fikk med seg et par advokatkollegaer, og rykket ut med voldsom kritikk mot AAP-aksjonen i flere debattinnlegg. Trolig hadde han mottoet «angrep er det beste forsvar» i bakhodet da han fyrte løs mot AAP-aksjonen, som han hevdet hadde et useriøst elendighetsfokus. 

Les mer: Useriøs velferdsaktivisme

Samtidig gikk den selvoppnevnte «spesialisten på velferdsrett» bananas i sosiale medier med grove karakteristikker av syke og uføre. I kommentarfeltet omtalte Lægreid uføre som «suppehuer», og han føyde til at mange uføre er mentalt degenererte som følge av å være syke og å gå uten jobb. AAP-aksjonens leder ble karakterisert som sjarlatan og hennes kolleger som drev det ideelle selvhjelpsprosjektet som vinkelskrivere. 

I kommentarfeltet omtalte Lægreid uføre som «suppehuer», og han føyde til at mange uføre er mentalt degenererte som følge av å være syke og å gå uten jobb. 

Les mer: Kjent trygderettsadvokat kaller uføre for “suppehuer”

De ufyselige karakteristikkene av syke og uføre satte fyr på både kommentarfeltet til Dagsavisen og på AAP-aksjonens Facebook-gruppe. Flere hundre personer tok sterk avstand fra de stygge karakteristikkene, og moderatorene hadde en stri tørn med å holde orden på de indignerte og tildeles rasende reaksjonene. Mange ble slettet og flere fikk advarsler. 

Ble kastet ut av gruppa

Både moderatorene og AAP-aksjonens leder ba «debattantene» dempe seg, men flere ble kastet ut av gruppa for åpenbare brudd på gruppereglene, også hovedpersonen selv Olav Lægreid. Det er grenser for hva det er lov å skrive i en gruppe som krever at deltakerne ikke bedriver personangrep og sjikane, og opptrer med vennlighet, raushet og toleranse.

Les mer: Det er vi som er spesialistene!

Støyen rundt advokat Lægreid har flere sider som ikke er offentlig kjent. AAP-aksjonen kan i dag fortelle hva som skjedde i kulissene rundt etablering av Stiftelsen Rettshjelpsfondet, som advokat Lægreid stiftet sammen med ME-syke Victor Håland i august 2020. Olav Lægreid ønsket nemlig for få måneder siden et tett samarbeid med AAP-aksjonen om dette fondet, og da skrøt han uhemmet både av aksjonslederen og aksjonen. Det setter advokatens voldsomme angrep på foreningen noen måneder senere i et underlig lys.

Språkbruken fra Lægreids side må ha satt de to andre advokatene i forlegenhet, for de to forsikret raskt til Dagsavisen at de ikke kunne stå ved det Olav Lægreid skriver. Senere forsøkte de tafatt å forsvare sin kritikk i et nytt debattinnlegg, men da var advokat Olav Lægreid ikke lenger med. Det mange spør seg om er om de to advokatene ble forledet til å være med på Lægreids kampanje mot AAP-aksjonen.

Les mer: Er heller ikke SV interessert i fakta?

Slo tilbake som en boomerang

Kampanjen fra Lægreid slo tilbake på den omdømmebelastede advokaten som en boomerang, og det er ikke så rart. Lægreids angrep har liten substans, og den språkbruken han benytter i sosiale medier minner veldig lite om det man vanligvis forventer fra en advokat. Et halvhjertet forsøk på å be om unnskyldning hjalp lite, for karakteristikkene bare fortsatte å hagle.

Les mer: Kall meg gjerne et suppehue, for det fortjener jeg 

Lægreids angrep har liten substans, og den språkbruken han benytter i sosiale medier minner veldig lite om det man vanligvis forventer fra en advokat.

Nå trekker Lægreids samarbeidspartnere seg en etter en. Lægreid var styreleder for ME-foreningens lokallag i Oslo og Akershus, og ME-foreningen sentralt var svært kritisk til advokat Lægreids nedsettende kommentarer om uføre i sosiale medier. Også medlemmene reagerte kraftig. Norges ME-forening varslet at de ønsket en dialog med regionlaget rundt uttalelsene. 

Les mer: ME-foreningen tar grep etter styreleders uttalelser om uføre

Det hele endte opp med Lægreids jobb som styreleder forsvant. 

Det stopper imidlertid ikke der. ME-syke Victor Håland hyret i fjor Olav Lægreid til å utarbeide en rapport som skulle belyse systematisk diskriminering av ME- rammede, og han tok initiativet til å samle inn penger til denne rapporten. Det angrer han nok på i dag. 

— Urovekkende menneskesyn

— Vi i arbeidsgruppen bak ung ufør-rapporten synes alle at utsagnene om at uføretrygdede er “suppehuer” og “degenererte” er sjokkerende og motbydelige, og vitner om et mildt sagt urovekkende menneskesyn som vi overhodet ikke kan stille oss bak, sier Victor Håland til Dagsavisen.

Det er ikke bare de ME-syke som gjerne vil avslutte samarbeidet med den omdømmebelastede advokaten. Norges Fibromyalgi Forbund har varslet at de vil heve samarbeidsavtalen mellom NFF og advokatfirmaet. Det skjer etter sterke reaksjoner blant forbundets medlemmer. I en melding som forbundet har sendt ut heter det at NFF følger korrekt prosedyre i samarbeidsavtalen og er i dialog med Advisio Advokat om terminering av avtalen. Advisio har også en lignende avtale med blant annet Ryggforeningen og Norsk Lyme Borreliose-Forening. Hva disse foreningene vil gjøre er ikke kjent.

Les mer: Sår tvil om advokats habilitet i viktig ung ufør-rapport: – Kan være et problem

Politisk støtte

Også i det politiske miljøet er det sterke reaksjoner på Lægreids kampanje og språkbruk. Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) gikk for eksempel så lang at hun rykket ut i et eget debattinnlegg i Dagsavisen for å støtte AAP-aksjonen. Karin Andersen mener det er umulig å ta kritikken fra de tre advokatene seriøst. Hun skriver at advokatene etterspør saklighet fra AAP-aksjonen, men at de selv utviser liten saklighet i hvordan de omtaler organisasjonen og de som er med i den.

…fortjener en stor takk for sitt viktige arbeid for syke og uføre i samfunnet, men aller mest fortjener de at noen lytter, tar de på alvor og kjemper saken deres med dem.

— AAP-aksjonen og Elisabeth Thoresen fortjener en stor takk for sitt viktige arbeid for syke og uføre i samfunnet, men aller mest fortjener de at noen lytter, tar de på alvor og kjemper saken deres med dem. Det er en organisasjon vi har bruk for, skriver hun.

Les mer: Advokater på ville veier om AAP-aksjonen

Les mer: Stigmatiserende advokatkritikk mot syke og uføre

Også Mímir Kristjánsson, norsk journalist, forfatter, samfunnsdebattant og politiker i partiet Rødt reagerer kraftig på uttalelsene til trygderettsadvokat Olav Lægreid. Han mener advokatens grove karakterisering av «en del uføre» som «suppehuer» er et tegn på en underliggende holdning som rike har mot de som er syke og uføre, skriver Dagsavisen. Til avisen opplyser Advokatforeningen på sin side at de ikke kan utelukke sanksjoner mot den omstridte advokaten. 

– Denne saken kan ende som en klagesak hos oss, og vi kan dermed ikke uttale oss om den konkrete saken, sier generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith til avisa, og hun henviser videre til de generelle reglene.

Les mer: – En underliggende holdning om at uføre ikke er smarte nok til å engasjere seg

Også stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) tar igjen med den støyende advokaten. Hun opplyser at hun har svart Olav Lægreid direkte i en privat melding. Der skriver hun at hun er for gammel til å bry seg om slike hersketeknikker.

Koordinerende advokat

Kampanjen fra Lægreid kan skape flere problemer for ham. I januar 2020 oppnevnte Fylkesmannen i Oslo og Akershus Olav Lægreid som en av to koordinerende advokater i forbindelse med Justisdepartementets særlige rettshjelpstiltak for personer som er omfattet av NAVs feilaktige praktisering av EUs trygdeforordning. 

Flere spør nå om dette er en oppgave som Lægreid fortsatt kan ha etter den massive tillitskrisen som har oppstått rundt den omstridte advokaten. NAV-IT, en interesseorganisasjon for de som er rammet av NAV-skandalen i EØS-saken, sitter etter det AAP-aksjonen kjenner til foreløpig på gjerdet. Også der er reaksjonene sterke. Vi blir ikke overrasket hvis organisasjonen ender opp med å kreve at Lægreid blir løst fra sitt oppdrag som koordinerende advokat.

Det kan bli merkbart stillere på advokat Olav Lægreids kontor i tiden som kommer.

Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »