Trykk “Enter” for å komme videre

Nye AAP-kutt fra regjeringen i statsbudsjettet: – Dette er en ondskapsfull politikk!

AAP-aksjonen reagerer kraftig på regjeringens forslag i statsbudsjettet om nye kutt i AAP-ordningen. VG skriver i dag at minstesatsen for nye AAP-brukere under 25 år kuttes med 68.000 kroner og at ung ufør-tillegget for denne gruppen forsvinner. Aksjonens leder Elisabeth Thoresen er oppgitt og fortvilet.

– Dette rammer unge, syke mennesker som står utenfor alt. De fleste har ikke fullført videregående. De har aldri jobbet, og mange av dem er så syke at det eneste som står på aktivitetsplanen deres er behandling av sykdommen. Deres eventuelle vei inn i arbeid går altså via helsevesenet, ikke via arbeidspraksis eller tilsvarende yrkesrettede tiltak. Jeg er fortvilet på vegne av disse menneskene. Dette er rett og slett en ondskapsfull politikk som aldeles ikke vil bringe disse unge voksne nærmere arbeidslivet. Det er motsatt, sier Thoresen oppgitt.

Hun mener regjeringen bedriver en brutal, ideologisk skrivebordspolitikk, og nekter å høre på de som har disse menneskene tett innpå seg hver eneste dag, NAV-ansatte, leger, arbeidsmarkedsbedrifter og brukerorganisasjoner. I tillegg sier hun at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie misbruker diagnosesystemet når hun hevder at mange unge bare lider av «lette psykiske lidelser». 

– Psykiske lidelser er en sekkepost i diagnosesystemet som rommer veldig mye mer enn det folk flest oppfatter er lettere lidelser. Dette inkluderer også alt innenfor autismespekteret, ADHD og en rekke lidelser som har lite med psykisk helse å gjøre. Mange har omfattende funksjonsnedsettelser som gjør at de ikke kan nyttiggjøre seg tradisjonelle yrkesrettede tiltak, sier hun.  

Sosialpolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet Lise Christoffersen mener at Høyreregjeringens politikk støter unge ut av arbeidslivet.

– I stedet for å sikre folk arbeid og trygghet, kutter regjeringen der det gjør mest vondt. Og de forskjellsbehandler – folk som har lite skal bli motivert av kutt, mens de rike skal bli motivert av å få mer. Dette øker forskjellene i Norge og vil ikke få Aps støtte, sier stortingsrepresentant Christoffersen til VG.

Foto: Pernille Vesteng/Dagsavisen Fremtiden

Les mer i VG

Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »