Trykk “Enter” for å komme videre

Mener hele NAV-systemet må endevendes

Last updated on 4. februar 2020

Elisabeth Thoresen, leder i AAP-aksjonen, mener NAV-skandalen som er rullet opp de seneste dagene bare er toppen av et isfjell – av saksbehandlingsfeil og lovbrudd i NAV generelt. Og sentralt i dette sitter mennesker som ønsker å ta livet sitt, folk som bor i bilen med risiko for å fryse ihjel og utskrevne pasienter som ikke har råd til medisiner de har fått resept på. For å nevne noen eksempler.

Mens trygderettsjurister mener det som er avdekket den siste tiden er toppen av det berømte isfjellet kun hva gjelder antall rammede av feiltolkningen av EØS-regelverket, mener Thoresen det ligger skjulte katastrofer i NAVs saksbehandling stort sett over hele linja. Hun mener NAV har begått langt flere lovbrudd enn det som er fremkommet gjennom de siste dagers avsløring – og sier til Dagsavisen at hun håper skandalen som nå er avdekket skal legge til rette for en full gjennomgang av hele trygdeetaten.

Gang på gang bryter NAV sitt eget lovverk og frister

Elisabeth Thoresen

– Jeg sitter på så mange horrible historier, at folk vil ikke tro det engang. Feiltolkningen av EØS-reglene, som har medført tilbakebetalingskrav, fengselsstraffer, økonomisk ruin og tap av anseelse, venner, familie og karriere, er bare toppen av et digert isfjell av Nav-feil, sier Thoresen til avisen.

Og presiserer:

– Det er ikke bare etter utenlandsopphold folk har måttet tilbakebetale store summer til Nav. Det gjelder uansett hva slags feilutbetaling Nav gjør. For eksempel skal AAP-utbetalingene, etter Navs reglement, opphøre samme dag som man får avslag på søknad om uføretrygd, men dette klarer ikke Nav å følge opp. Når de så finner ut at noen har mottatt AAP lenger enn de skulle, krever de alt tilbakebetalt. Dette fra mennesker som fratas all inntekt – og samtidig har mistet muligheten til å søke sosialhjelp.

Thoresen stiller seg også tvilende til lovligheten av karenstiden på ett år etter at AAP er opphørt, det vil si et år der du er utestengt fra å kunne motta ytelser fra folketrygden, før man kan søke ny AAP.

– Vi må alle betale 8,2 prosent av hver eneste lønning til folketrygden, for å ha en sikkerhet den dagen vi blir syke, men nå er hele denne grunnmuren i ferd med å forvitre. Gang på gang bryter Nav sitt eget lovverk og egne frister, men det får aldri noen konsekvenser for dem. Det er kun brukerne det går ut over, og det ødelegger liv, sier hun.

Thoresen mener problemet har fått vokse seg stort fordi vi har en regjering som primært har et straffe-fokus:

– De mener rike mennesker motiveres av å få mer penger, mens de fattige skal motiveres av å få enda mindre. Samtidig er altså oljefondet på ufattelige 10.000 milliarder kroner, men vi skal likevel ikke ha råd til å gi syke mennesker nok penger til livsviktige medisiner eller livsopphold. Det er skammelig.

Mann bor i bilen sin – frykter å bli funnet død der

– Jeg har fått flere meldinger fra folk som sier at den eneste grunnen til at de ikke tatt livet av seg, er at de har barn eller ektefelle å ta hensyn til. Jeg har kontakt med en kvinne som søkte AAP i midten av juli, men etter 15 uker er saken langt fra ferdigbehandlet – så hun lever på sosialhjelp. Nylig var hun innlagt på sykehus, men hun har ikke penger til å hente ut de livsviktige medisinene hun fikk resept på, sier hun til Dagsavisen.

Og hun fortsetter:

– Det sitter en 60 år gammel mann der ute, som nylig fikk avslag på uføretrygd, etter å ha jobbet hele livet. Han er så syk og har mistet all livslyst. En mann som bor i bilen sin skrev at hvis han blir funnet død i morgen – så ønsker han at hans nærmeste skal få beskjed om at han er glad i dem. Fem ganger har jeg måttet melde ifra om folk jeg tror kan komme til å ta sitt eget liv. Hvis ikke denne siste Nav-skandalen får konsekvenser for så vel ministeren – som hele Nav-ledelsen – så er noe riv ruskende galt med dette samfunnet, konstaterer Elisabeth Thoresen.

Gang på gang har hun forsøkt å fortelle både Stortingets Arbeids- og sosialkomité, departementet, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og Nav-direktør Sigrun Vågeng hvordan Navs praksis påvirker folk, men opplever at alle svarer ut ifra det retningslinjene tilsier. Når hun påpeker at det ikke er slik ting fungerer i det virkelige liv, sier de bare at det er sånn det skal fungere.

Les mer i Dagsavisen

Foto: Illustrasjonsfoto

Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »