Trykk “Enter” for å komme videre

Fastlege: – Jeg mistenker at sosialfaglig utdannede saksbehandlere i Nav undervurderer medisinske konsekvenser

Last updated on 2. juli 2019

Like viktig som vurderingene og saksbehandlingen til Nav, er det at fastlegene gjør jobben sin på dette området, skriver Gisle Roksund, fastlege og spesialist i allmenn- og samfunnsmedisin i Dagensmedisin.

Regjeringens innskrenkning av reglene for å få arbeidsavklaringspenger (AAP), har ført til heftig debatt de siste ukene. Jeg erfarer konsekvensene av endringene hver uke på kontoret, spesielt i arbeidet med litt tilårskomne personer som på grunn av sammensatte vansker og lidelser strever med å holde seg i arbeid.

Retningslinjene er endret. Det skal ikke lenger være mulig å gå på arbeidsavklaringspenger år etter år dersom det egentlig er små utsikter til å kunne komme seg i arbeid. Ved første øyekast ser det greit ut; det er ingen mening i at mennesker skal bli gående på arbeidsavklaringspenger år ut og år inn, uten at noe skjer. Selvfølgelig ikke.

Men dette går også utover syke mennesker. Nye retningslinjer hever terskelen for å få arbeidsavklaringspenger og de korter inn tida for å kunne få ytelsene. Noen langtidssyke blir dermed henvist til å søke sosialstønad. Det har aldri vært meningen med folketrygdloven, skriver Gisle Roksund.

Les mer i Dagensmedisin

Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »