Trykk “Enter” for å komme videre

– Dypt uetisk å inndra kjøpekraft hos de aller fattigste

— Man kan ikke som nå inndra kjøpekraft hos de aller fattigste, som nesten ingenting har. Det er dypt uetisk i et av verdens rikeste land, sa aksjonsleder Elisabeth Thoresen da hun sammen med Trine Schøne Laksberg (bildet) deltok i høringen på Stortinget om statsbudsjettet torsdag.

Hun understreket at AAP-aksjonen er glade for at loven om karens er fjernet, men påpekte at selv denne lovendringer har gitt store usosiale kutt for enkelte grupper som nå må søke en ny AAP. Det hjelper svært lite at regjeringen sier de skal satse på de unge som står utenfor arbeidslivet, når de i praksis tar fra dem store deler av livsgrunnlaget.
— Unge under 25 år går ned over 5700 kroner i måneden, og de som har hatt tillegget for ung ufør på sin AAP mister også dette. De går ned over 3700 kroner i måneden, sa hun.

Hun trakk fram følgende mål i statsbudsjettet: «Regjeringens mål er et samfunn med små forskjeller. Fattigdom skal reduseres.»

— Fattigdommen har økt og vi kan lese at matfattigdommen sprer om seg. Matkøene har aldri vært lengre enn i dag. Fattigdommen rammer de svakeste gruppene. Minsteytelsene på AAP, uføretrygd og minstepensjon strekker ikke lengre til med den prisstigningen vi har. Når de løpende utgifter er betalt er det ikke nok penger igjen til mat, sa hun.

Elisabeth Thoresen påpekte at samtidig med dette er Nav sine satser for sosialhjelp for lave, og Nav godkjenner for få utgifter. Resultatet er at de grupper som sliter ofte ikke får noe økonomisk hjelp.

— Minstesatsene fra Nav er for lave til å leve av, men som regel for høye til å kunne få supplerende økonomisk sosialhjelp. De gruppene som har levd på et minimum i mange år, er nå presset over kanten og klarer ikke å få økonomien til å gå rundt, påpekte hun.

Hun understreket at disse gruppene i samfunnet må skjermes for dyrtid og økte omkostninger ved å leve og bo, og at minsteytelsene i folketrygden må heves slik at de kompenseres hundre prosent for alle prisøkninger. Veiledende sosialhjelpssatser må justeres ekstraordinært.

— Man kan ikke som nå inndra kjøpekraft hos de aller fattigste, som nesten ingenting har. Det er dypt uetisk i et av verdens rikeste land, sa hun.

Elisabeth Thoresens klare melding til regjeringen er også at bostøtten må legges om slik at den treffer bedre. Sikkerhetsnettet via Nav må styrkes, og vi trenger et åpent og tilgjenfelig Nav kontor som har høye nok ytelser for å kunne hjelpe, og et enklere system som ikke legger flere sten til byrden.

— Vi leser også at den praktiserende arbeidslinjen blir videreført og at regjeringen ikke tar inn over seg alvorlighetskravet som ligger i bunn for uføretrygd i dag. Vi er redde for at en arbeidsrettet uføretrygd eller trygdejustert lønn vil gi sosial dumping. Gi heller alle uføretrygdede muligheten til å tjene opptil 1G uten trekk i trygden slik de i et VTA tiltak kan. La oss få likebehandling! sa hun.

Elisabeth Thoresen oppfordret regjeringen til å bygge sin sosialpolitikk på den kunnskapen og forskningen som fremmer god helse menneskelig utvikling og læring, og tone ned den praktiserende arbeidslinjen vi er vitne til i dag.

Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »