– Nav krenker mennesker som har opplevd det verste som har skjedd i Norge siden krigen. Man blir møtt med kynisme og arroganse, sier Janecke Reed-Larsen (bildet) til Klassekampen.
Under massakren på Utøya 22. juli sto hun sammen med andre foreldre ved sperringen på Sollihøgda, i uvisse om sønnen var i live. Utøya-moren er i likhet med mange andre pårørende blitt syk av opplevelsene, men blir nektet AAP. Nå tar hun NAV til trygderetten.
– Det er fryktelig mange som sliter i etterkant av 22. juli, og hjelpetiltak for oss pårørende har ikke vært gode nok. Staten klarer ikke å vise noen form for empati og lytter ikke til oss. Er det slik vi skal møte mennesker med traumer? spør Reed-Larsen.
Først i 2013 ble hun diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og sykemeldt. Tida etter har vært en kamp om å bli trodd på og få hjelp, forteller hun. I et brev datert i juni i år bekrefter Reed-Larsens psykolog at PTSD-reaksjonen ikke er blitt behandlet godt nok, men at hun kan bli bedre dersom den blir det. Det har hun imidlertid ikke råd til. Fastlegen skriver i et brev til Nav i oktober at «pasienten vurderes per dags dato som 100 prosent arbeidsufør».
Nav-leder i Bærum, Edel Hegerholm, sier hun har forståelse for at Reed-Larsen er frustrert.
«Vi har stor forståelse for den vanskelige situasjonen hun er i og beklager sterkt at hun har en slik opplevelse av Nav. Vi tar traumer på alvor og vil gjøre vårt ytterste for å følge opp saken hennes på best mulig måte», skriver Hegerholm i en e-post til avisa. Hun fremholder også at Nav har dekket Reed-Larsens psykologtimer.
Vi har snakket med Reed-Larsen etter at Klassekampens artikkel sto på trykk. Ovenfor oss bestrider hun at NAV har betalt for psykologtimer.
– Det er en krenkelse at leder for Nav Bærum kommer med en slik påstand. I tillegg lyver hun om at jeg får dekket psykolog timer. Jeg blir bare mer og mer forbannet. Kommunen har aldri stilt opp for meg etter 22. juli, sier Janecke Reed-Larsen til AAP-aksjonen.
Foto: Privat