Trykk “Enter” for å komme videre

NRK vil ikke korrigere feilaktige opplysninger i uføre-innslag

Nyhetsinnslaget kom etter kritikk i en rapport fra OECD knyttet til sykefraværet og de «altfor generøse velferdsordnigene i Norge», og finansminister Trygve Vedum (Sp) ble intervjuet.

I sendingen uttaler programleder Nina Owing at:

«OECD reagerer her på at det her er fastlegen som bestemmer om en pasient skal bli ufør, ikke en uavhengig lege.» Og hun gjentar påstanden om denne veien til uføretrygd flere ganger i nyhetsinnslaget.

Jussprofessor reagerte på Facebook

I innslaget fremheves det også hvordan OECD peker på at Norge har det høyeste sykefraværet i Europa.

Vedum blir konfrontert med om det nå bør ses på en annerledes ordning, med en uavhengig lege, men han kontrer med at nåværende ordning er god.

I den offentlige Facebook-gruppen Styrk Arbeidsmiljøloven, med 18.000 medlemmer, ble nyhetsinnslaget delt. I kommentarfeltet reagerer jusprofessor Jan Fridthjof Bernt – der han peker på at dette fremstår som nok en mulighet til å legge byrdene på de svakeste, og at rettssikkerheten til pasienter ikke bør styres av OECD:

«Også jeg hoppet i stolen da jeg hørte dette. Har hørt flere historier om at NAV har underkjent fastlegens sykemelding. Det er i seg selv et rettssikkerhetsproblem, i og med at den det gjelder, vel i praksis ikke har noen realistisk mulighet til å få overprøvd denne muligheten, men det er selvsagt nødvendig med en faglig kontroll av sykemeldingen. Men det må skje innen ryddige rammer for saksbehandlingen, og reell mulighet til kontroll av kontrollørene. Å sende saken til en annen – formodentlig privatpraktiserende – lege, vil bare gjøre beslutningsprosessen mer komplisert, usikker og krevende for pasienten.

Det er foruroligende at diskusjonen om pasienters rettssikkerhet søkes ført på premisser lagt inn av regnemestere i OECD – og Finansdepartementet. Dette er nok et eksempel på at frykt for ubalanse i statsbudsjettet søkes avhjulpet ved å legge byrder på de som har det vanskeligst, i stedet for på dem som ikke vil merke noe til det, unntatt når de finleser sine regnskapstall.»

I mail-diskusjon med nyhetsredaktøren

At det i samme nyhetsinnslag blir gjentatt informasjon til det norske folk om at det er fastlegen som avgjør at en NAV-bruker skal få uføretrygd, fikk AAP-aksjonen til å reagere:

– Det er så ille når det kommer ut rapporter som overhode ikke klarer å fremstille en sak rett. Her har vi Nina Owing som gjentagende ganger sier at det er fastlegen som bestemmer om du skal få uføretrygd eller ei, mens det i virkeligheten er NAV med sine lovverk og sine arbeidsrutiner.

Vi trenger virkelig en folkeopplysning om hva du som syk må igjennom i nav systemet og hvem som bestemmer hva. Lovverk med sine vilkår håndheves svært strengt og fastlegen gjør bare det NAV ber om. Det er NAV som bestemmer og avgjør om og når du kan få på plass en uføretrygd, ikke din lege. Og vi har nok av de historier hvor NAV med sine ansatte underkjenner legeerklæringene med de konsekvenser dette medfører, sier aksjonsleder Elisabeth Thoresen.

– Det er direkte flaut at ikke OECD har satt seg bedre inn i vårt velferdssystem. Det gjør det enda flauere at NRK selv ikke klarer å rette opp de feil denne rapporten kommer med. Og heller ikke finansminister Vedum klarer å rette dette opp.

Det er som det ikke finnes noen med kompetanse om NAV, arbeidsrutiner og lovverket. Og vi vet at ca 20% av de som søker en uføretrygd får avslag. Avslaget blir gitt stort sett på bakgrunn av manglende utredning, behandling eller arbeidsavklaring.

AAP-aksjonen sendte i etterkant en e-post til NRK ved også nyhetsredaktør Kyrre Nakkim, og påpekte den feilinformasjon som her ble delt. Men selv med en liten erkjennelse av at NRK burde vært mer presise i ordbruken, var det liten forståelse å hente:

«NRK dekket OECDs rapport om Norge og deres fokus på det organisasjonen mener er et høyt sykefravær sammenliknet med andre land. Som vi sier i reportasjen før direkteintervjuet: «…at mange blir uføre etter anbefaling fra egen fastlege».

Det er denne påstanden fra OECD vi ønsker å konsentrere intervjuet med finansminister Vedum om. Vi burde også brukt formuleringen «etter anbefaling» da Vedum ble spurt om dette i studio, men vi skal samtidig ha med oss at 90 prosent av de som søker uføretrygd etter anbefaling fra lege får dette innvilget ifølge rapporten, et tall høyere enn i andre land,» svarer Nakkim.

AAP-aksjonen følger opp, og skriver:

«OECD tar feil i sine påstand og i rapporten. Som en statlig kanal skal vel også dere i NRK påse at de opplysninger dere kommer med er riktige. Dette har ikke skjedd i dette innslaget. Vi som organisasjon må hele veien dokumentere våre påstander, og da særlig overfor NRK og media forøvrig.

OECD har kommet ut med en rapport og noen påstander som ikke stemmer med virkeligheten når de påstår at det er fastlegen som avgjør om du kan søke eller få uføretrygd.

Det stemmer heller ikke at rundt 10% får avslag. Tall fra NAV for 2023 viser at det er nærmere 20%, eller for å være helt presis 19.1% (se vedlegg, og legg merke til at fra 2017 har andelen som får avslag økt betraktelig).»

De poengterer også:

«Det å ikke ettergå en slik rapport med sine påstander, selv om den kommer fra OECD, viser virkelig hvilken forskjell det er på «Kong Salomo og Jørgen Hattemaker». NRK velger her å stole blindt på rapporten uten å ettergå rapporten i sømmene og påse at de faktisk påstander/opplysninger stemmer med virkeligheten.»

Nakkim svarer da likevel at NRK ikke kommer til å «imøtegå OECD i ny sak.»

NRK synes å heller ikke ha gjort noen gode undersøkelser i forkant av innslaget når det gjelder omfanget av sykefraværet.  Norge er en av landende med høyest andel av sysselsatte i arbeidsfør alder. Der andre land ikke har registrert uføre mennesker som forsørges av familien i noen statistikk så havner disse i Norge i NAV sine statistikker. Jo større andel av en befolkning som er i arbeid dess flere sykemeldte er det naturlig å ha. Vi har ikke flere syke, vi har flere sysselsatte.

Medias plikt er å søke så langt det er mulig å budbringe sannheten når saker publiseres. Når viljen til å korrigere feilaktig informasjon samtidig ikke er der, er det svært tankevekkende i de tider vi lever i.

AAP-aksjonen har gjort nyhetsredaktør Nakkim oppmerksom på at det at leger “anbefaler” for mye ovenfor NAV når det gjelder pasienter, i verste fall kan føre til alvorlige sanksjoner mot legen gjennom NAVs eget tilsynssystem – slik NAV Fredrikstad gjorde ovenfor Dr. Kavli i denne saken fra FriFagbevegelse, og som også ble gjengitt i Dagsavisen.

https://frifagbevegelse.no/nyheter/nav-anklager-lege-for-a-legge-til-rette-for-trygdemisbruk-6.158.733301.3eb068934f

Skjermdump begge: NRKs nyhetssending.

 

Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »