Last updated on 1. juli 2019
Fredag la AAP-aksjonen ut et nytt bilde i sin kampanje hvor de beskriver en kvinne som tok sitt eget liv kort tid etter at NAV sa nei til å forlenge arbeidsavklaringspengene hennes. Disse bildene inneholder enkelteksempler på mennesker som rammes urimelig av regjeringens AAP-kutt, og spres i sosiale medier. Aksjonsleder Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen sier at hun ikke kan tie lenger.
– Jeg har lenge advart om konsekvensene av denne brutale politikken og sagt at dette går på liv og helse løs. Vi vet at syke mennesker blir sykere. De blir sykere både av den utryggheten det innebærer ikke å vite om man greier å betale mat og husleie i dagene som kommer, og av det mange opplever er et ugreit samspill med NAV, sier hun.
Elisabeth Thoresen viser til AAP-undersøkelsen 2019 som har klare tall på dette. Der svarer åtte av ti som mottar arbeidsavklaringspenger at økonomisk usikkerhet og prosessen med NAV i stor grad eller i svært stor grad er sykdomsforsterkende, mens ni av ti som har mistet ytelsen sier det samme.
MÅ TA DEBATTEN
– Er det NAV-medarbeidere som har skylda når folk velger å avslutte sitt eget liv?
– Nei, det er det ikke. Det å oppdage at mennesker i krise er så syke at de er truende suicidale greier ofte ikke erfarne behandlere i helsevesenet en gang, og de fleste NAV-medarbeidere gjør nok så godt de kan innenfor det regelverket som politikerne har innført. Men vi må våge å ta debatten om hva som skjer når syke mennesker i livskrise, som har stått i krevende medisinske utfordringer i årevis, opplever at de møter en stengt dør, både i helsevesenet og på det kontoret som skal forvalte velferdsordningene våre, sier hun.
Men vi må våge å ta debatten om hva som skjer når syke mennesker i livskrise, som har stått i krevende medisinske utfordringer i årevis, opplever at de møter en stengt dør, både i helsevesenet og på det kontoret som skal forvalte velferdsordningene våre, sier hun.
Thoresen mener at regjeringen skaper et folkehelseproblem med den brutale AAP-politikken, og påpeker at 593 mennesker døde av selvmord i 2017. Hun innrømmer at hun ikke kan vite hvor mange av de som tar sitt eget liv som kommer til kort i møtet med NAV, men er overbevist om at det er mange.
– Det er rett og slett grenser for hvor mye motgang vi mennesker greier å bære på skuldrene våre før vi knekker sammen, og jeg møter disse sakene hver eneste dag, sier hun.
– Hvordan kan du vite at det er NAV-avslagene som fører til at folk tar sitt eget liv?
– Det kan jeg ikke vite. Årsakene er selvfølgelig sammensatte. Men de sakene vi presenterer i vår kampanje er historier fra virkeligheten som er kvalitetssikret, og vi går god for at de er autentiske. Dette eksempelet vi trekker fram her er bare et av flere hvor pårørende har tatt kontakt med oss etterpå, og har fortalt hva slags utfordringer de har hatt. Vi kjenner til flere saker som denne hvor folk har tatt sitt eget liv kort tid etter at NAV-avslaget lå i postkassa. Det er umulig å ikke tenke at det er en sammenheng, sier Thoresen.
SYSTEMSVIKT
Hun påpeker at det å miste inntektssikringen, ofte over natta, er svært traumatisk og alvorlig for den det gjelder, og mener at dette først og fremst er en systemsvikt. Brukerne opplever at behandlernes klare råd og vurderinger ikke blir tatt hensyn til, og at den som er syk ikke blir trodd. Det gjelder særlig når diagnosene er sammensatte.
– Noen leger sier at det ser ut som sykdomsforståelsen er i ferd med å forandre seg. Er det din erfaring også?
– Jeg kjenner meg igjen i det. Det gjelder særlig når sykdommen ikke er synlig for det blotte øyet, og den ikke dukker opp på blodprøvene. Vi må huske på at for eksempel psykiske lidelser er den største diagnosegruppen blant de som får AAP. Men også dette kan ofte være alvorlig og langvarig sykdom. Det nytter ikke å be folk om å «ta seg sammen» og sende de ut i arbeid når PTSD, angst, depresjoner eller andre alvorlige diagnoser invalidiserer livet ditt. Arbeidslinja har tatt helt overhånd i dette systemet, og man glemmer ofte at AAP-løpet ikke bare skal være en avklaring mot arbeid. Det skal også være en avklaring mot trygd i de tilfellene der dette er riktig, sier aksjonsleder Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen.