Press "Enter" to skip to content

Hun er blitt kalt sjarlatan og sektleder. Nå vil NAV-sjefen ha Elisabeth Thoresens hjelp.

Hukommelsen holder stadig Elisabeth Thoresen for narr, skriver Aftenposten Lørdag i et fire siders portrettintervju. Det hun ikke noterer, forsvinner. Prøver hun seg på romaner, mister hun tråden. På Facebook leser hun stadig knakende gode kommentarer – og oppdager at de er hennes egne. Men hun husker svært godt telefonen fra Nav-direktør Hans Christian Holte for et par uker siden, forteller avisa. 

AAP-aksjonens tilhengere og medlemmer er ofte fortvila over at det er så vanskelig å få offentlig oppmerksomhet om AAP-politikken og måten NAV møter sine syke og uføre brukere på. Derfor var det ekstra gøy når journalisten ringte for å presentere Thoresens utrettelige arbeid i Aftenposten. 

Avisa forteller om da Nav-direktør Hans Christian Holte ringte for å invitere Thoresen til samarbeid etter å ha gitt organisasjonen hun leder uforbeholden anerkjennelse. 

— Jeg har invitert henne til å bli med i forbedringsarbeidet vi er i gang med på AAP-området, som vi vet mange har hatt problemer med, skriver Holte i et debattinnlegg i Aftenposten.

I intervjuet forteller Thoresen at hun fikk 15 minutter til fri disposisjon i NAVs toppledergruppe. Da fordypet hun seg i K-ene, de Nav selv har erkjent at de mangler:

– Kompetanse, kommunikasjon, kapasitet og kritisk tenkning. Det går jo som en rød tråd gjennom hele Nav.

– Var det OK å få fortelle dem det?

– Det var faktisk veldig deilig. En god anerkjennelse å få, sier hun.

I intervjuet trekker Thoresen fram flere triste historier om mennesker som har kommet til kort i NAV-systemet. En av dem var mannen som hadde jobbet i alle år før han ble syk og havnet på AAP. Etter tre år var han ikke avklart til noe som helst og ventet på en operasjon. Men pengene forsvant. Fordi kona var i jobb, fikk han ikke økonomisk sosialhjelp. Etter først å ha solgt unna deler av innboet, solgte de huset.

– I ettertid mente Nav han aldri skulle mistet AAP. Men da var det for sent, konstaterer Thoresen.

Hun kan fortelle om flere med gode jobber og utdannelse som har måttet selge boligen. Så har de hatt et års «karantene» før de kunne få tilbake inntekten.

– De står helt på utsiden, uten tilhørighet. De er syke, men har ikke rett på noen støtte fra folketrygden. Mange blir jo helt ødelagt.

Hun tar en pause.

Så røper hun hva flere har betrodd henne er det eneste som holder dem oppe.

– De vet at de kan velge bort livet. At de faktisk kan slippe unna. Så dramatisk er det, sier hun.

Så må vi stille spørsmålet mange sikkert sitter med. Hun, som nesten driver en hel folkebevegelse, hvorfor er hun helt ute av stand til å gjøre en vanlig jobb?

– Hvis jeg kunne hatt en jobb herfra til dit, hadde det gått, svarer hun og peker mot sofaen.

– Jeg kan ligge der og besvare spørsmål og gi råd. Lese en melding. Svare når jeg er i form. For jeg har den kompetansen, og det er så viktig å hjelpe. Men jeg kunne aldri hatt faste tider og formelt ansvar, sier AAP-aksjonens leder Elisabeth Thoresen til avisa. 

Les mer (bak betalingsmur): NAV-krigeren

More from PresserundenMore posts in Presserunden »