Trykk “Enter” for å komme videre

Rammet av en ulykke. Nå må Torgeir og Torunn selge huset.

Torgeir Haukdal Jonsson (59) og Torunn Torlaksdottir (59) sitter på kjøkkenet i sitt hjem i bygda Kvelde, som ligger i Vestfold. Flere av rommene i huset står tomme. De har solgt unna møbler og andre eiendeler som de kan få noe igjen for. Det er flere måneder siden huset ble lagt ut for salg, men så langt har interessen vært laber, forteller Dagsavisen.

Torgeir har ikke hatt noen inntekt siden mai i år. Han har store smerter, sover elendig om natta og må bruke krykker når han er ute og går. Torunn er sykmeldt fra jobben som hjelpepleier ved et sykehjem. Hun forteller at hun møtte veggen da problemene tårnet seg opp for ektemannen og han til slutt sto på bar bakke.

Når AAP-aksjonen ber om et bilde for å illustrere artikkelen om den fortvilede situasjonen familien har havnet i, sender de over ett som ble tatt på stranda i Syden for seks år siden. Det var før kampen mot NAV begynte for alvor, og de økonomiske problemene tårnet seg opp. Nå er alt bare fortvilelse og utrygghet.

 – Vi går ikke noen steder lenger og er ikke med på noe sosialt. Vi har ikke mer enn til mat, og vi har lånt penger for å håndtere huslånet. Min inntekt holder ikke, en hjelpepleierlønn i kommunen er ikke høy, sier Torunn.

Torgeir stirrer tomt ut i lufta. Han legger ikke skjul på at han har blitt deprimert av prosessen med Nav.

– Jeg har hjulpet mange andre, men aldri bedt om hjelp i hele mitt liv. Det er forferdelig å ringe mennesker å tigge om penger. Jeg har helt mistet selvtilliten, sier han.

Ekteparet er i likhet med svært mange andre satt på bak bakke fordi regjeringen og stortingsflertallet innførte dramatiske endringer i AAP-ordningen fra 1. januar 2018. AAP-ordningens lengde er redusert fra fire til tre år, og det er blitt nesten umulig å få forlengelse. Resultatet er at folk havner i økonomisk ruin midt i et behandlingsløp, og før de er endelig avklart mot arbeid eller trygd. I tillegg svikter NAV i oppfølgningen.

– Det som sjokkerer meg mest er likegyldigheten disse menneskene blir møtt med fra regjeringspartienes side, sier leder i AAP-aksjonen Elisabeth Thoresen. Hun er oppgitt og forbanna over at folketrygden ikke lenger gir trygghet for hus og hjem for de som rammes av sykdom eller skade.

– Torgeir og Torunns sak er helt klassisk. Folk rekker ikke å bli avklart på denne korte tiden. I tillegg ser vi om og om igjen at NAV svikter og er uenige med seg selv. NAV lokalt mener at vilkårene for uføretrygd er oppfylt, mens neste forvaltningsledd setter ned foten. Det skaper en helt uholdbar situasjon, og folk settes på bak bakke. Nå må det bli slutt på dette vanviddet, sier hun.

Les mer i Dagsavisen

Foto: Privat

Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »