Last updated on 17. juni 2019
Mange kvinner i MiRA-senterets nettverk rammes av hyppige lovendringer som får store konsekvenser i deres liv. Etter at reglene som regulerer ordningen med arbeidsavklaringspenger ble endret i januar 2018 opplever vi nå at mange kvinner kommer til MiRA-senteret for veiledning, og er veldig fortvilte. Endringene som er gjort er etter vår mening basert på en sterotyp forståelse av arbeidsavklaringsmottakere, og vil diskriminere en sårbar gruppe mennesker heller enn å fungere som et middel til å få flere ut i arbeid.
Det er MiraSenteret som skriver dette.
Hensikten med endringen er i følge Arbeids -og Sosialminister, Anniken Hauglie og få flere over i arbeid og aktivitet gjennom å korte ned tida på ordningen. I etterkant har en rekke yrkes-grupper påpekt at konsekvensene av endringene er noe helt annet. Endringen har særlig gått hardt utover de som går igjennom sykdomsforløp som krever lang behandling, de som må omskoleres eller trenger en behandling der det er lange ventelister, skriver senteret.
Det har også kommet frem at mange kommer i en svært vanskelig situasjon, da helsekøene og saksbehandlingstida i Nav gjør at mange ikke er ferdig utredet etter 3 år. Som Dagsavisen skriver har AAP-innstrammingen også ført til at 3.100 personer må over på sosialhjelp etter at de mistet AAP-stønaden. Slik at man i realiteten i stor grad kun lyktes med å flytte statens utgifter til AAP-stønad over til kommunene som er ansvarlig for utgiftene til sosialhjelpsmottakere.