Elisabeth Thoresen har vært sentral i nyhetsbildet 2019. Thoresen er tidligere Nav-ansatt og uføretrygdet, og i 2016 startet hun en Facebook-aksjon mot regjeringens innstramming av arbeidsavklaringspenger. Siden har hun deltatt i stortingshøringer og tv-debatter, og da Nav-skandalen ble kjent tidligere i år la ikke Thoresen skjul på at hun er svært kritisk til hele etaten, skriver Dagsavisen Fremtiden.
– Jeg sitter på så mange horrible historier, at folk vil ikke tro det engang. Feiltolkningen av EØS-reglene, som har medført tilbakebetalingskrav, fengselsstraffer, økonomisk ruin og tap av anseelse, venner, familie og karriere, er bare toppen av et digert isfjell av Nav-feil, sa Thoresen kort tid etter at Nav-skandalen ble kjent.
– Kan du fortelle litt om hvordan du har opplevd å være på Stortinget og å bli kjent med politikken?
– Det har vært veldig spesielt, og for meg personlig å faktisk skjønne det politiske spillet. Jeg blir faktisk skremt av det jeg ser og opplever: politikerne har jo ikke egne meninger, de er bare forpliktet til å si det samme som partiet deres sier. Høyre, FrP og KrF sier alle det samme. De repeterer et innøvd manus, og det synes jeg er skremmende. Det er som om politikerne har fjernet seg fra muligheten til å mene noe selv, og det virker ikke som de eier noe kunnskap, sier Elisabeth Thoresen i et nyttårsintervju i Dagsavisen Fremtiden.
Elisabeth ønsker å formidle at hun er ydmyk, takknemlig og synes det er en ære å få snakke de kronisk syke sin sak. Få lov til fremme denne AAP-krisen, som rammer så brutalt med sitt nye lovverk og denne karenstiden som er direkte ødeleggende både fysisk, psykisk og økonomisk. Alt av trygghet er blitt borte, mener hun.
– Jeg kjenner på en enorm takknemlighet til de mediene, og da først og fremst Dagsavisen som har løftet frem hele AAP-saken og gjort det mulig for kronisk syke å få en stemme ut. Jeg har ett ønske om at flere av de store mediene tar tak i selve AAP-krisen i 2020, og dekker den med full tyngde. Her ligger det så mange flere «skandaler» som må få se dagens lys, så vi kan få til en endring i lovverket, og også innad i NAV med sine lover, rundskriv og arbeidsrutiner, sier hun.
Les mer i Dagsavisen Fremtiden.
Foto: Pernille Vesteng/Dagsavisen Fremtiden