Last updated on 7. september 2024
«Nav-skandalen» sprakk høsten 2019. Da kom det for en dag at NAV hadde brukt feil rettsanvendelse. Flere tusen syke mennesker hadde fått trekk, stans og tilbakebetalingskrav i sine arbeidsavklaringspenger (AAP) for å ha oppholdt seg i et annet EØS-land. Rundt 80 personer har også sittet i fengsel for en forbrytelse de aldri skulle vært dømt for. Pressen dekket saken i månedsvis, med flere tusen artikler. Da ankesaken i den såkalte pilot-saken gikk i Borgarting Lagmannsrett denne uken, så jeg ikke en eneste journalist i salen.
Av Elisabeth Thoresen
Det var selve loven som var ugyldig og feil. Som AAP-mottaker skulle du kunne reise hvor du selv ønsket innenfor EØS landene og beholde din AAP, så lenge du fulgte din aktivitetsplan og var tilgjengelig for NAV.
Les mer om NAV-skandalen her.
NAV på sin side valgt å legge seg på en linje der AAP-mottakere ble «fanger» i sine egne hjem, og hvor de gikk enda lengre enn å følge Folketrygdlovens § 11-3 som sa:
«Det er et vilkår for rett til arbeidsavklaringspenger at medlemmet oppholder seg i Norge».
NAV etterforsker deg uten at du vet det
Det er vitneforklaringene i Borgarting Lagmannsrett som virkelig gjør inntrykk. Det er her vi får et innblikk i hvordan NAV sine arbeidsrutiner ødelegger menneskers liv. NAV går frem på en svært umenneskelig måte og bruker metoder som ikke er verdig en rettsstat som Norge.
NAV starter en etterforskning av deg som du ikke er gjort kjent med. De søker deg opp i sine fagsystemer, ringer eller oppsøker familie og venner for å spørre dem ut om deg. NAV søker deg opp i valutaregisteret, ber om bankutskrift, også da fra tidligere samboere og ektefeller. Dette er brudd på vårt personvern (GDPR), og det har ESA fastslått.
Metodene NAV har brukt og bruker minner lite om en rettsstat.
Vi får et innblikk i Rune Halseth, Marianne Evensen og Anette Irgens sine liv. Tre helt vanlige sterke flotte mennesker som har levd lovlydige liv. Vært aktive samfunnsborgere på alle mulige måter og bidratt godt til felleskapet.
Den enste feilen er at de ble syke og ble AAP-mottakere. For det skulle de straffes for.
NRKs arkiv over en del av sakene som er skrevet, finner du her.
Saken fortsetter under bilde.
Selv innenlandsreiser må rapporteres til NAV
Som AAP-mottaker skulle du kontrolleres av NAV hele veien. Selv på reiser innad i landet skulle du ha tillatelse av NAV. Reisen i seg selv ble, og blir til dels også idag, sett på som en aktivitet som NAV skal godkjenne.
NAV-skandalen har vært oppe i Tingretten og ble av begge parter (de private med Marianne Evensen, Rune Halseth og Anette Irgens) og staten på den andre siden, anket til Lagmannsretten. Ankesaken i Borgarting Lagmannsrett har nå pågått denne uken – fra 3. til 6. september 2024.
I korte trekk tar ankesaken i Borgarting Lagmannsrett fra den private siden opp:
- NAVs tilbakebetalingskrav og langvarige stans av ytelser.
- Brudd på Grunnloven, EMK (menneskerettighetene) og SP (Lov om styrking av menneskerettighetenes stilling i norsk rett (menneskerettsloven)), samt oppreisningserstatning og forsinkelsesrente.
- Saksøkerne, Evensen, Halseth og Irgens, ber retten å sette en erstatningssum og en rimlighetsrente.
Staten har anket saken for å bli frifunnet.
Som i alle rettssaker, er det lange dager med fremlegg fra begge sider.
Den private side med Advokatene Bjørn Kvernberg, Roy Arteid, Mads Andenæs, Carl Baudenbacher og Laura Melusine Baudenbacher, holdt alle sine innlegg om hvordan lovverkene er blitt brutt på alle mulige måter av staten ved NAV.
Hvordan media dekket og reagerte på NAV-skandalen, kan du lese mer om her.
Nye bevis fra saksøkerne
Det ble lagt frem nye bevis igjennom brev som viser at EØS-forordninger er blitt tatt opp i departement og NAV helt fra 2010. Som tilhører er det svært vanskelig å tro at NAV ikke har visst eller forstått hva EØS-avtalen med også fri bevegelighet på tvers av grenser har betydd for AAP-mottakere.
Denne saken går helt tilbake til 1994, og det vil si at EØS-forordninger har eksistert i 30 år. Staten på sin side prosederer med at alt er gått under radaren for både tidligere Arbeids- og sosialdepartement og Arbeids og velferdsetaten (NAV). De fremhevet også at staten har gjort mye for å rette opp i de feil som er begått. Her ble det trukket frem eget EØS-team, og at alle økonomiske tap er dekket.
Alle rapporter som er utarbeidet – som Blindsonen, Internrevisjonens rapport: “Kartlegging av fakta i EØS-saken”, NOU’er og resultatet av forskjellige utvalg som Brochmann-utvalget med mer, ble det henvist til.
Det er også mye fokus på aktivitetsplanen som du som syk AAP-mottaker skal følge. Det er som om NAV igjennom denne skal ha et handlingsrom for å kunne stoppe deg i å reise. Det er kontrollen av deg som mottaker av en ytelse, som står i sentrum.
Vi har også sett at det i ettertid har tatt veldig lang tid for NAV å oppdatere sine rundskriv og hjemmesider med en tekst som står i forhold til EØS-lovverket. Det er å oppleve som det ligger en motvilje mot å følge EØS-rett og gi syke de rettigheter de har krav på.
Enorme konsekvenser av NAV’s overgrep
Det NAV har utsatt Marianne, Rune og Anette for er direkte overgrep og strukturell vold.
Vi snakker om å bli fratatt hele fotfeste i livet igjennom stans av all inntekt over alt fra måneder til mange år. Konsekvenser av NAV sine handlinger har vært bostedsløshet, fattigdom, isolasjon, angst, skam, forverring av sykdommer, ødelagte familierelasjoner med mere.
For Marianne og Rune som også har sonet fengselsstraffer, har det vært nye overgrep i fengselet med kroppsvisitasjoner. De måtte kle seg helt nakne, sitte på huk og hose med flere betjenter til stede. Det har vært store psykiske belastninger ved å sone sammen med hardbarka kriminelle.
Det er sterke ord og fortellinger som slår inn, og vitner som må ta pauser for å få igjen fatningen da det gjør for vondt å snakke om.
Fra Arbeids og velferdsetaten møtte Magne Fladby og Kjersti Monland i retten.
– Vi vurderte ikke praksis opp mot lovanvendelsen
Magne Fladby som i dag er pensjonert men fortsatt jobber på timebasis med EØS-teamet, hadde ansvaret for regelverket om AAP, men det var en annen seksjon i NAV som hadde med EØS regelverket, kunne han fortelle.
Fladby mener også, ut fra uttalelser i retten, at det er helt normalt at 27 NAV-ansatte har jobbet med Rune Halseth sin sak og gjort oppslag i NAV sine fagsystemer med 236 oppslag i henholdsvis Arena, Gosys, Infotrygd og Modia.
Kjersti Monland som hele veien har vært i toppledelsen i NAV og i dag er fag direktør, kunne fortelle at:
“Vi vurderte ikke praksisen til NAV opp mot lovanvendelsen.”
Hun satt også med ansvaret for lovverket og rundskrivene.
Ikke rutiner for oppfølging av Trygderettens kjennelser
Det kom også frem at det ikke var noen rutiner for at Trygderettens kjennelser ble fulgt opp og informert inn til ledergruppene i NAV. Monland fulgte altså ikke med og kan vel derfor heller ikke ha gjort jobben hun ble ansatt til å gjøre. Monland kan vel ikke ha fulgt sin stillingsbeskrivelse?
NAV hadde ikke noe fokus på EØS-rett, kunne Monland fortelle. Og det har altså ikke NAV hatt på rundt 25 år, til tross for at EØS-forordninger og lovverk har vært drøftet på ledermøter i NAV beviselig fra 2010 og fremover. Det er også påfallende manglende referater fra nevnte møter som har vært og vanskelig å finne ut av hvem som har vært til stede.
Det er vanskelig å tro på dette her.
Det som ikke er vanskelig å forstå, er hva Anette, Marianne, Rune og så uendelig mange flere har gått igjennom av overgrep fra NAV og statens side. Dette er noe de må leve med resten av sine liv. Disse årene med overgrep har satt sine livslange spor som ikke kan viskes ut.
At det er brudd på samtlige lover som er nevnt i anken, levner det liten tvil om for oss tilhørere. Hva retten vil komme frem til gjenstår å se. En del av et rettssystem som selv er skyldig i å ha sett bort fra EØS-retten, og som må bære sin del av ansvaret for alle disse sakene. Det fremstår som stadig mer vanlig i rettssystemet, og som også NAV-skandalen viser tydelig, at domstolene har en tendens til å lytte mest til “fagpersonene” og staten – som er og blir overmakten for enkeltborgerne i samfunnet.
Det er grunn til å stille spørsmål ved den rettssikkerheten vi tradisjonelt har tatt for gitt.
AAP-aksjonens leder om medienes unnfallenhet i trygdesaker etter NAV-skandalen, kan du lese om her.