Arbeids- og sosialdepartementet hemmeligholder en tolkning av EUs regelverk om trygd og sosialtjenester fra 2016. En eventuell adgang til å se dokumentet, avhenger av om det gis medhold i klage hos Kongen i statsråd.
Dokumentet er del av en såkalt “prejudisiell sak for EU-domstolen” – og bærer navnet “Tolkning av EUs regelverk om trygd og sosialtjenester.” Departementet henviser til Offentleglovas § 20 1. ledd bokstav b – som i realiteten lyder “hensynet til landets utenrikspolitiske interesser.”
Når et departement fatter avgjørelse om å unnta dokumenter fra innsyn, er den som ber om innsynet henvist til å klage til Kongen i Statsråd. Grunnlag for å hemmeligholde et dokument som snart er 5 år gammelt, er uvisst – men det antas at det er litt for tett på den pågående NAV-skandalen som har preget landet de siste par ukene.
– Vi kommer til å påklage dette hemmeligholdet. Vi har all grunn til å tro at departementets avslag handler om noe helt annet. Det er uansett helt nødvendig at norske myndigheter spiller med åpne kort i denne saken, sier webredaktør Rolf Erik Johansen i AAP-aksjonen.
Norge viser seg å heller ikke ha vært spesielt interessert i å uttale seg da trygdekoordineringsregelverket skulle revurderes i 2015. På nettsiden til Europakommisjonen står det henvist til en offentlig høring, der det fremgår av oppsummeringen at Norge ikke avga høringssvar omkring verken dagpenger eller kordinering av familierettigheter (i Norges tilfelle barnetrygd etc).
I oppsummeringen som det er linket til på siden, står det også at:
“1.1. Coordination of social security systems in the EU All persons who are insured in one of the EU Member States or EEA EFTA States (Norway, Liechtenstein, and Iceland) and Switzerland and who move within the EU should have their social security rights protected. EU rules (Regulation (EC) No 883/2004 and its implementing Regulation (EC) No 987/2009) coordinate but do not harmonise national social security schemes. Each Member State has its own social security system and range of benefits. EU coordination rules aim to ensure that different national legislations respect the principle of equality of treatment and that mobile persons do not lose their social security rights.“
Målet med høringen er formulert på dansk og lyder:
“Formålet med denne høring er at indhente synspunkter om, hvordan de nuværende regler om koordinering fungerer i en række grænseoverskridende situationer. Bidragene vil indgå i revisionen af forordning forordning (EF) nr. 883/2004 og (EF) nr. 987/2009 om koordinering af de sociale sikringsordninger.”
Foto: Illustrasjonsfoto