Anniken Solveig Nymo har både fibromyalgi, angst og depresjon – diagnoser som samlet sett og ved alvorlig grad kvalifiserer til både AAP og uføretrygd. Men NAV mener hun skal la seg legge inn på rehabiliteringsinstitusjon og bruker kroppsvekten hennes som argument for å gi avslag på uføretrygd.
“I brev av 13. august 2019 påpeker den rådgivende lege at det ikke er dokumentert at du har fått hjelp med tanke på din overvekt, annet enn en vurdering for overvektskirurgi, hvilket ikke er gjennomført. Legen vurderer at dersom du får hjelp mot dette vil det ha store konsekvenser for helseplagene totalt sett, både fysiske og psykiske, ” skriver NAV.
Deretter anbefales Anniken å legge seg inn på en institusjon med kompetanse på overvektsproblematikk – nærmere bestemt hos en aktør som har samarbeidsavtale med NAV for å drive arbeidsrettet rehabilitering.
“Det kan ikke utelukkes at disse tiltak kan bedre funksjons- og inntektsevnen din. Av denne grunn finner NAV at du ikke har forsøkt behandling i tilstrekkelig grad. Vilkåret i Folketrygdloven § 12-5 er dermed ikke oppfylt.”
– Jeg blir ikke frisk av å veie 50 kilo
“Jeg kjenner jeg blir oppgitt og lei meg og forbannet. Ja, jeg veier litt ekstra, men trenger jeg overvekt-spesialist? Jeg blir ikke frisk av å veie 50 kg, jeg får ikke mindre fibromyalgi, får ikke mindre traumer, og jeg får ikke mindre angst og depresjon. Ja, kanskje kroppen får mindre å bære på, men jeg klarer ikke å fungere hjemme en gang”, sier hun selv.
Hun mener spesialistene rundt henne blir overkjørt:
“Legen min, psykologen og smerteklinikken blir ikke lyttet til. Jeg trenger ro. Jeg trenger trygghet for å mestre hjemmet og familien, jeg trenger å lære meg at jeg er trygg ute på butikken, på cafe, i det sosiale livet uten å bli redd, utrygg, få angst og panikk og vil rømme. Men nei, ifølge NAV er det jobb og det å bli tynn som er det viktigste for meg. Drit i resten.”
NAV Klageinstans i september 2019: “All behandling skal forsøkes“
AAP-aksjonen er blitt oppmerksomme på flere NAV-saker den senere tid der NAVs lege har fokusert på personens kroppsvekt som begrunnelse for NAVs avslag på uføretrygd: Så lenge overvekten ikke er behandlet, så er ikke behandling “tilstrekkelig utprøvd,” konkluderer NAV i Annikens sak.
Vi har også fått oversendt en sak som har vært i NAV Klageinstans, som er brukernes siste sjanse før Trygderetten. Og her begynner det hele å bli ganske så interessant:
“Utgangspunktet i loven er derfor at all behandling skal forsøkes, og ikke unnlates på grunn av mer eller mindre usikre prognoser for om behandlingen vil ha ønsket virkning,” skriver klageinstansen i en sak AAP-aksjonen har fått innsyn i.
Det står ingenting om unntaket – nemlig situasjoner der behandling vil fremstå som særlig inngripende eller tyngende:
AAP-aksjonen henviser til at denne uttalelsen om at all behandling skal forsøkes – som er gitt i september 2019 – står i skarp kontrast til det NAVs øverste ledelse bedyret offentlig tidligere i sommer, da brukere hadde blitt møtt med krav om å la seg sterilisere ved diagnosen endometriose – før ytelser kunne gis. Medisinsk ekspertise slo fast at operasjon ikke var noen garanti for at symptomene ble borte. Saken fikk bred omtale i riksmedia.
NAV i juli 2019: Særlig tyngende behandling er ikke et krav
Da rykket NAV ut og forsikret om at lovverket ikke kunne forstås slik at “særlig tyngende” behandling kunne stilles opp som et absolutt krav fra NAVs side. Operasjon ble i endometriose-saken ansett for å være en slik tyngende behandling, blant annet fordi konsekvensene var store og alle former for operasjon som kjent innebærer en viss risiko.
Disse sakene der det fokuseres på overvekt og behandling av dette, kan ikke forstås annerledes ut fra ordlyden enn at fedmeoperasjon fortsatt kan kreves av NAV. Med den risiko det kan medføre. Pasienter kan fremdeles dø på operasjonsbordet. Risikoen ved operasjon må kunne betraktes som “tyngende.”
NAV Klageinstans henviser i saken ovenfor til at brukeren i tillegg til fibromyaligi, har høyt blodtrykk og migrene – og trenger smertemedikamenter. Klageinstansen skriver videre at pasienten tidligere er henvist til overvektspoliklinikk og at pasienten kan være motivert for kirurgi – men at fastlegen som opplyser dette er usikker på om overvektsbehandlingen vil kunne bedre arbeidsevnen. Samtidig skriver de at de “ikke betviler at (pasientens) sammensatte plager begrenser fungering i daglig- og arbeidslivet.”
Videre står det at pasientens anførsel i klagen er at vektreduksjon ikke vil påvirke arbeidsevnen, da pasienten fortsatt sitter igjen med fibromyalgi som gir mer enn 50 prosents arbeidsuførhet.
Dette ignorerer NAV klageinstans:
“Vi kan imidlertid ikke se at du har gjennomført all hensiktsmessig behandling.”
Foto: Privat