Trykk “Enter” for å komme videre

Du kan ha rett til midlertidig uførepensjon fra de offentlige pensjonskassene selv om AAP er utløpt

Last updated on 8. desember 2020

De offentlige pensjonskassene kan bli nødt til å gi midlertidig uførepensjon til de som er syke hvis de for eksempel har mistet AAP og havnet i karens fordi de ikke er ferdig avklart, eller dersom AAP faller bort fordi NAV somler med å tildele uføretrygd til de som vitterlig er syke. Det fremgår av et felles brev som Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) har sendt til Arbeids- og velferdsdirektoratet, Statens pensjonskasse (SPK), Kommunal landspensjonskasse (KLP) og flere andre offentlige pensjonskasser.

— Dette er gode nyheter, sier leder Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen. Hun oppfatter departementets brev som et tydelig pålegg til de offentlige pensjonskassene om å endre praksis.

— Vi har ved en rekke anledninger påpekt det urimelige ved at offentlig ansatte mister disse ytelsene, og det er gøy å se at vårt fokus på dette nå har gitt resultater. Lovforståelsen har tidligere vært ulik, men jeg forventer nå at KLP og andre pensjonskasser straks legger om sin praksis på dette området, og gjør en reell vurdering av uføregraden basert på legeerklæringer og ikke NAVs ofte mangelfulle konklusjoner. De som urettmessig har mistet denne ytelsen etter at folketrygdloven ble endret fra 1. januar 2018 må få etterbetalt den midlertidige uførepensjonen som de skulle ha mottatt, sier hun.

«MIDLERTIDIG UFØREPENSJON MÅ IKKE OPPHØRE»

Pensjonsavdelingen i Arbeids- og sosialdepartementet skriver i brevet at det ikke er åpenbart hvordan midlertidig uførepensjon fra offentlig tjenestepensjon skal påvirkes av at stønadsperioden for AAP er utløpt. Likevel slår departementet fast:

«Selv om det ikke går helt klart fram av lovteksten eller forarbeidene, er vi av den oppfatning at regelverket skal forstås slik at midlertidig uførepensjon fra offentlig tjenestepensjon ikke må opphøre i disse tilfellene. Vår vurdering er at usikkerheten uansett må gå i favør av mottakeren.»

Departementet skriver at de vil vurdere om det er behov for en endring i lov eller forskrift for å sikre konsekvent praktisering og for å unngå at regelverket gir uheldige utslag.

Les mer: Arbeids- og sosialdepartementets brev

AAP-aksjonen har lenge hatt fokus på dette problemet, og dette er blant annet tatt opp fra foreningens side under høringen i Stortinget i 2019. Omfanget av dette problemet ble også kartlagt i den store AAP-undersøkelsen som AAP-aksjonen gjennomføre i april 2019. Da svarte syv av ti som var medlem av SPK og KLP og at de mistet ytelser fra sine offentlige pensjonskasser da AAP falt bort.

SPØRSMÅL I STORTINGET

Dette var også tema i SVs Solfrid Lerbrekk spørsmål til statsråden i november 2019, hvor Lerbekk ville vite hvor mange er rammet av folketrygdlovens 11-31 «Karensperiode og nytt krav om arbeidsavklaringspenger», og som følge av dette har mistet sin pensjon i offentlige eller private pensjonskasser/forsikringer.

I spørsmålet skrev Lerbrekk: «Nytt lovverk i folketrygdlovens 11-31 som ble innført 01.01.2018, har i tillegg til andre alvorlige konsekvenser også medført at flere tusen kan ha mistet sin pensjon i offentlige og private pensjonskasser/forsikringer. 

Når et statlig vedtak fra nav opphører, så opphører også støtten fra de aller fleste pensjonskasser/forsikringer. 

Det at kronisk syke mennesker skal bli straffet og bære konsekvensene av at NAV og helsevesen ikke klarer å få avklart syke mennesker innenfor en oppsatt tid, viser seg her som en dobbelt straff. Ikke bare blir en løpende ytelse stoppet og all inntektssikring fratatt syke mennesker, de blir også fratatt sin rett til videre medlemskap og videre oppsparing av pensjonspoeng,» påpekte hun.

Les mer: Solfrid Lerbrekks spørsmål til statsråden

STATSRÅDEN KUNNE IKKE SVARE

Da arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) skulle besvare spørsmålet var hun verken i stand til tallfeste omfanget av dette problemet eller si noe om regjeringen aktet å rette opp disse urimelighetene. 

— Det er bra at vi nå likevel har fått en løsning. AAP-aksjonen mener at de som urettmessig er blitt kastet ut av ordningene bør få tilbake pensjonsrettigheter de har mistet, også tilbake i tid, og at de får anledning til å fortsette sin opptjening av pensjonspoeng, sier Elisabeth Thoresen. 

Flere innlegg i PresserundenFlere innlegg i Presserunden »