NAV tviler ikke på at Anniken Nymo har alvorlige helseplager som påvirker mulighetene til å jobbe, og de skjønner at situasjonen er en påkjenning, ifølge Ellen Christiansen, direktør i Nav Arbeid og ytelser.
«Før vi kan innvilge uføretrygd krever loven at det er helt avklart om hensiktsmessig behandling og arbeidsrettede tiltak kan føre fram. (…) Vår rådgivende lege mener det ikke kan utelukkes at dette (hjelp med overvekt, journ.anm) kan føre til at arbeidsevnen bedres», skriver hun i en e-post til Klassekampen.
Anniken Nymos sak ble løftet fram i en artikkel på AAP-aksjonen.no i september. Nå tar Klassekampen tak i saken om den unge kvinnen fra Harstad som fikk avslag på søknaden om uføretrygd fordi NAV-legen mener hun først må prøve å gå ned i vekt.
«En uttalelse fra rådgivende lege handler ikke om å overprøve fastleger eller spesialister. Men selv om spesialisten og fastlegen kjenner AN, har vår rådgivende lege all dokumentasjon tilgjengelig», skriver Ellen Christiansen i NAV.
Det er ikke lederen for AAP-aksjonen Elisabeth Thoresen enig i.
– Jeg har hørt mange vedtak som dette. Leger og spesialister blir satt til side til fordel for hva rådgivende lege anbefaler, sier hun.
Foreningen AAP-aksjonen har som mål å reversere regjeringens innstramminger i reglene for å motta arbeidsavklaringspenger (AAP). Organisasjonen har nesten tusen medlemmer. Facebook-gruppa med samme navn har over 8000 medlemmer. Hvis man søker på «rådgivende lege» i gruppa, kommer det opp en rekke innlegg hvor folk forteller om avslag på stønad og hvor Navs leger mener noe annet enn fastleger og spesialister. Thoresen mener det er et problem at Nav-legene ikke møter menneskene de skal vurdere.
– De rådgivende legene møter jo bare papirene til pasientene, sier hun til Klassekampen.
Foto: Privat