– Mange er nesten sjokkert. Dette er en gruppe som virkelig ikke har det fett. Det er ikke 19-åringer som bor hjemme og spiller data vi snakker om. Det er ofte svært syke mennesker som skal få avklart arbeidsevnen. De kan ikke overleve på ytelsen når det kuttes så kraftig. Det vi kommer til å se, er at flere blir avhengig av supplerende sosialhjelp. At folk får det vanskeligere økonomisk, vil heller ikke gjøre det enklere å følge opp den enkelte, sier Torgeir Homme, nestleder i Norsk Tjenestemannslag NAV til Dagsavisen.
Torgeir Homme representerer litt under 6.000 Nav-ansatte, og han ikke beroliget av at regjeringen vil bruke pengene de sparer på oppfølging. Han mener regjeringens forslag er «et nytt angrep mot de svakeste».
– De må finne pengene andre steder enn i lomma på de fattigste AAP-brukerne. Det er behov for oppfølging, ikke kutt. Unødvendig sykeliggjøring og lange stønadsløp er det ingen som vil ha. Tett oppfølging for å sikre at unge mennesker tilbringer så lite tid i Nav-systemet og så mye tid ute i arbeidsmarkedet som mulig, er noe vi streber etter, men det å kutte i ytelsene blir for enkelt, og det er urettferdig, sier han.
Han mener vi må bort fra «det forskrudde bildet om at problemet er late og arbeidssky unge». Aksjonsleder i AAP-aksjonen Elisabeth Thoresen er glad for de ansattes støtte i protestene mot gjentatte kutt i AAP-ordningen.
– Regjeringen sier de støtter seg til spesialister. De er imidlertid vi som møter brukerne ansikt til ansikt, de ansatte og vi som brukerorganisasjon, som er de faktiske ekspertene. Det er ikke tilfeldig at vi som jobber med dette hver eneste dag har sammenfallende synspunkter på hva som blir konsekvensene av denne brutale politikken fra regjeringens side, sier hun.