Last updated on 22. oktober 2024
1. Forsvar av personvernet for alle
Dette handler ikke bare om Thorenfeldt – det handler om alle borgere i Norge. Når NAV snoker i sensitive opplysninger uten grunnlag, utgjør det en fare for privatlivet til oss alle. Hvis de slipper unna denne gangen, setter det en farlig presedens for fremtiden. Ved å støtte Thorenfeldt, støtter vi alles rett til personvern og rettferdig behandling fra statlige institusjoner.
2. Vi har et rettssystem som beskytter staten, ikke borgerne
Thorenfeldt vant i lagmannsretten, som bekreftet at NAV ulovlig hadde snoket i hennes personsensitive opplysninger. Men hun fikk ikke erstatning fordi retten mente at det ville bli for dyrt for staten å åpne for erstatningskrav fra alle de andre som kunne ha vært utsatt for det samme. Dette er en grov urettferdighet. Skal vi akseptere at staten bryter loven, men slipper unna ansvar fordi det ville bli dyrt å gjøre opp for feilene?
Støtt Janne-Cecilies Spleis her.
3. En kamp for rettferdighet, ikke penger
Thorenfeldt har investert hundretusenvis av kroner for å føre denne saken gjennom det norske rettssystemet. Hun står i front for en kamp som mange andre ikke har ressurser eller mulighet til å ta. Det handler ikke bare om henne – det handler om å holde staten ansvarlig og sikre at alle som blir utsatt for ulovlig behandling kan få rettferdighet.
4. NAVs systemer fungerer ikke
Denne saken viser at NAVs systemer for å håndtere personsensitive opplysninger er mangelfulle. Thorenfeldt er ikke den eneste som har blitt rammet, og om vi ikke står opp mot dette nå, kan vi alle være neste offer. Ved å støtte denne saken, krever vi at systemene forbedres, og at statlige organer stilles til ansvar for sine feil.
5. Internasjonal anerkjennelse av problemet
At saken nå er tatt til juridisk vurdering i Menneskerettighetssdomstolen Strasbourg, er en viktig indikasjon på at dette er et spørsmål om menneskerettigheter. Det handler om retten til privatliv og rettssikkerhet, og nå får saken oppmerksomhet på det høyeste juridiske nivået i Europa. Ved å støtte Thorenfeldt, er vi med på å sette en viktig presedens internasjonalt, og viser at vi ikke godtar at staten krenker våre rettigheter.
6. Sikre fremtidige rettigheter for alle
Om Thorenfeldt vinner frem i Strasbourg, kan dette bane vei for at mange andre som har blitt utsatt for det samme, får den rettferdigheten de har krav på. Dette handler om å skape et system som fungerer for borgerne, ikke mot dem. Ved å støtte hennes sak nå, investerer vi i en fremtid der norske borgere kan føle seg trygge på at deres personopplysninger blir behandlet på en korrekt og rettferdig måte. Thorenfeldts kamp er en sjelden mulighet til å holde en statlig institusjon ansvarlig for overtramp som kan ramme oss alle. Ved å støtte henne, står vi sammen om å forsvare grunnleggende rettigheter og kreve at statens systemer faktisk fungerer til vårt beste.
NAV-ansatte gjorde 300 oppslag på AAP-aksjonens leder
AAP-aksjonens leder, Elisabeth Thoresen, har også sin klagesak rettet mot NAV om snoking i sin “NAV-mappe”. For tiden ligger saken hos Personvernnemnda, da Datatilsynet ikke ønsket å gripe fatt i hennes sak.
Thoresen mener det er lite hensiktsmessig at staten forplikter seg til at borgerne skal ha enkel tilgang på en klageinstans i slike saker – dersom klageinstansen har så høy terskel for å faktisk behandle sakene. Hun mener dette innebærer at Norge overhodet ikke oppfyller de forpliktelsene staten har gjennom det internasjonale samarbeidet for å håndheve GDPR-lovgivningen. Thoresen mener også snokingen i mappen hennes er spesielt kritikkverdig, siden hun er en offentlig og svært aktiv kritiker av NAV-systemet.
Thoresens sak har vært omtalt av avisen Klassekampen ved flere anledninger: